Приятел на България оглави еврофонд

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
283

Няма проблем да разговаряме на български - Йежи Помяновски владее езика, който е научил покрай прекараните в България ученически ваканции.

В годините на СИВ майка му работела в България и той редовно я посещавал. “Много обичам България”, признава високопоставеният полски дипломат, който не без гордост разкрива и още една интересна връзка – понеже от години се занимава с айкидо, през 1986 неговите български приятели го поканили да дойде, за да се сложи началото на този спорт и в България.“Всички хора, които от 25 години насам правят айкидо в България, знаят, че началото е сложено от полските инструктори”, казва Йежи Помяновски.

За демократизиране на съседите

От него сега се очаква да сложи и още едно начало – със значително по-амбициозни цели и мащаби: от 9 януари той е изпълнителен директор на новосъздадения Европейски фонд за демокрация. Целта му е да стимулира развитието на демокрацията в съседните на Европейския съюз държави. Идеята е на полския външен министър Радослав Шикорски, който я представи непосредствено след началото на демократичните процеси в Беларус през 2010 година. България е сред държавите, които активно подкрепят инициативата още от нейното лансиране.

“Това е нещо ново, което ще гарантира повече гъвкавост”, посочва Йежи Помяновски, който обяснява и причините за създаването на фонда: “Европейските пари често са трудно достъпни за гражданските организации и движения в различните страни – регистрирането им често се превръща в бариера, която хората в Сирия, Египет и Беларус преодоляват много трудно.”
България подкрепя финансово Европейския фонд за демокрация

Затова се предвижда оттук нататък в тези сфери да участва фондът – като по-малко бюрократична и по-бърза организация, която ще дава пари там, където европейските средства не могат да бъдат предоставени – например на така наречените “неформални групи” или отделни личности.

България дава повече от Германия

Засега е рано да се говори за конкретни проекти – Европейският фонд за демокрация е в процес на структуриране, детайлите ще бъдат “изчистени” в следващите 3-4 месеца, след което ще започне и отпускането на средствата. “Ще рискуваме, та нали това е записано и в нашия статут”, обяснява полският заместник-външен министър, като подчертава, че става дума за стабилен риск – на базата на съответна експертиза и познания.

Йежи Помяновски подчертава, че България е оказала съществено влияние при взимането на решението за създаване на фонда: “По време на провежданите в Брюксел срещи на европейските първи дипломати министрите Шикорски и Младенов са направили много, за да ускорят създаването на организацията. А България дава и пари в бюджета на фонда – 200 000 евро. Докато Германия, например, засега не е дала нищо.” Предвидено е, Европейският фонд за демокрация да стартира дейността си с 14 милиона евро.

Автор: Б. Михайлова, Редактор: Б. Узунова

 

DW.DE

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!