Барозу категоричен: Трудовите ограничения за българи и румънци падат необратимо от 2014 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1034

Ограниченията за българи и румънци на трудовия пазар на други страни – членки на ЕС, падат необратимо на 31 декември 2013 г.,категоричен е председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

 

Нито една държава няма да може едностранно да удължи ограниченията, уверява той в писмо до лидерите на делегациите на България и Румъния в Европарламента Ивайло Калфин и Каталин Иван.Писмото е изпратено и до председателя на групата на социалистите в ЕП Ханес Свобода и заместника му Корина Крету, съобщават от офиса на българския евродепутат.

Ивайло Калфин и Каталин Иван писаха на Барозу, за да поискат гаранции, че Европейската комисия, в чиито правомощия е да следи за спазването на европейското право, ще направи всичко възможно, за да не бъдат дискриминирани българските и румънските работници.

Повод за писмото е разгарящата се напоследък кампания във Великобритания, в която се включиха и министри от консервативното правителство на Дейвид Камерън.

Социалистите изразиха тревогата си пред председателя на Европейската комисия, че „вълната от враждебни изказвания от началото на годината цели стигматизирането на тези граждани като втора категория европейци, които представляват заплаха за социалните системи, просто защото искат да използват основните си права на свободно придвижване и работа“.

„Свободното движение на работници е едно от фундаменталните права в европейските договори и Комисията винаги е придавала голямо значение на гарантирането на европейските граждани, че ще могат да се възползват от това право без никакви ограничения“, пише председателят Барозу до евродепутатите.

Той ги уверява, че всички ограничения за работа в ЕС ще отпаднат в края на годината и че нито една държава няма да може едностранно да ги продължи.

Барозу информира евродепутатите, че е поискал от комисаря по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор да се свърже с тях и да им даде подробна информация по въпроса.

В момента 10 държави все още прилагат рестрикции за работа на българи и румънци, възползвайки се от последните удължени периоди, фиксирани в договорите за членство в ЕС на двете най-нови държави.

 

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!