Принц Хари триумфира в дело срещу таблоид за телефонно хакерство

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
0
30

Принц Хари постигна победа в съдебното дело за телефонно хакерство срещу издателя на таблоидите “Мирър”, като получи обезщетение от над 140 000 британски лири (около 180 000 щатски долара). Това е първият от поредицата му съдебни процеси срещу таблоидите, информират световните медии.

Съдия Тимъти Фанкорт от Висшия съд в Лондон установи, че телефонното хакерство е било “широко разпространено и обичайно” в “Мирър груп нюзпейпърс”, издател на “Мирър”, “Сънди мирър” и “Сънди пийпъл”, в продължение на много години. Според съдията, частните детективи са били “неразделна част от системата” за незаконно събиране на информация, а ръководителите на вестниците са били наясно и са прикривали тези практики.

От 33 разгледани в процеса статии, 15 са били съставени с помощта на незаконни средства, посочи Фанкорт.

Херцогът на Съсекс, който поиска 440 000 британски лири (560 000 щатски долара) обезщетение, стана първият високопоставен член на кралското семейство от 130 години, който свидетелства в съда. Той обвини “Мирър груп нюзпейпърс” в подслушване на гласови съобщения и използване на измама и незаконни средства за събиране на информация за него и други членове на семейството.

 

“Вярвам, че телефонното хакерство е било в промишлени мащаби в най-малко три от вестниците. Това не подлежи на никакво съмнение”, заяви принц Хари пред съда. Той твърдеше, че е бил обект на посегателство от страна на издателската група в продължение на 15 години.

Около 100 други ищци, включително актьори, спортни звезди и знаменитости, също предприеха съдебни действия срещу издателя заради обвинения в телефонни измами и незаконно събиране на информация в периода 1991-2011 г.

Неприязънта на принц Хари към пресата е свързана със смъртта на майка му, принцеса Даяна, и според него расистките нагласи и натрапчивостта на британските медии.

“Мирър груп нюзпейпърс” се извини “безрезервно” след съдебното решение, като призна, че принц Хари е бил жертва на телефонно хакерство и незаконно събиране на информация. “Приветстваме днешното съдебно решение, което дава на бизнеса необходимата яснота, за да продължи напред след събитията, случили се преди много години. В случаите, когато са установени нарушения, ние се извиняваме безрезервно, поемаме пълна отговорност и плащаме подходящо обезщетение”, заяви говорител на издателската група.

Принц Хари изрази удовлетворение от победата в делото и призова полицията да започне наказателно разследване срещу вестникарската група.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!