Принц Хари подготвя дело срещу Елизабет II, иска семейството му да бъде охранявано

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
372

Има ли опасност за живота им?

Принц Хари и Меган Маркъл се оттеглиха като кралски особи през 2020 г. Двойката не е във Великобритания повече от година. Както се оказа, след като се преместиха в Съединените щати, те се сблъскаха с проблем със сигурността в собствената си страна. Сега херцогът на Съсекс възнамерява да си върне държавната защита чрез съда.

Преди две години принц Хари каза, че се чувства несигурен заради заплахите към семейството му. Тогава той първо предложи да поеме всички разходи върху себе си, но му отказаха. „Той остава готов да покрие разходите за осигуряване на сигурност, вместо да налага на британския данъкоплатец“, заявиха адвокатите на принца в изявление.

Според Daily Mail обаче, адвокатите на херцога вече са отправили искане за предоставяне държавна закрила на съпрузите по време на престоя им в Обединеното кралство. В противен случай представители на кралското семейство ще бъдат изправени пред съд.

„Хари вярва, че решението за премахване на сигурността от него е било фундаментално погрешно. Протоколът за предварително разследване беше изпратен от адвокатите на Хари до Министерството на вътрешните работи преди няколко месеца. Всъщност това предхожда процеса“, каза източник пред изданието.

След като стана известно, че херцогът и херцогинята на Съсекс ще съдят правителството на Обединеното кралство, кралските експерти остро осъдиха поведението на внука на Елизабет II.

В събота адвокатите на херцога на Съсекс пуснаха отворено писмо, в което се казва, че принцът възнамерява да съди Министерството на вътрешните работи заради отказа им да предоставят държавна защита на семейство Съсекс. Пиърс Морган, британски журналист, който понастоящем живее в САЩ, каза, че принцът се държи като „безсрамен лицемер“ и затруднява живота на кралицата.

„Ако изпълни заплахата си, това ще бъде първият път, когато някой от кралските особи съди правителството на Нейно Величество и със сигурност ще донесе на кралицата още едно огромно главоболие в най-неподходящия момент“, пише Пиърс Морган в The Sun.

Адвокатите на херцога на Съсекс казаха в изявление: „Обединеното кралство винаги ще бъде домът на принц Хари и страна, в която той иска съпругата и децата му да се чувстват в безопасност. При липсата на полицейска защита има твърде голям личен риск“.

В писмото се посочва още, че за да се гарантира надеждната защита на херцозите на Съсекс по време на престоя им в Обединеното кралство, тяхната собствена защита няма да е достатъчна. И освен ако отделът не може да им осигури допълнителна сигурност, „принц Хари и семейството му няма да могат да се върнат в дома си“.
Въпросът има и друга страна. Британският обществен активист Мос Шогба Му осъди пък действията на британските власти и нарече отказа да дадат защита на херцозите „лудост“. „Искате ли да бъдат убити Хари, Меган и децата?“, възмути се тя, „Първо кралското семейство ги лишава от закрила, а сега Министерството им забранява да осигуряват собствената си сигурност. Как смеете да откажете защитата, която плащат сами, когато има от какво да се страхуват?“

Мнозина се съгласиха с позицията на Мос Шогба Му. Коментаторите се чудеха защо херцозите на Съсекс не получават политическа защита в Обединеното кралство? “Хари и Меган не трябва да се връщат за годишнина или да правят нещо друго в подкрепа на кралското семейство“, написа един потребител. „Те се считат за изкупителни жертви, чиято безопасност е без значение за Уиндзор“.
tialoto.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!