Принц Чарлз получил 1 милион британски лири от роднини на Осама бин Ладен

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
268

Средствата били дарение за благотворителната му фондация

Твърди се, че Чарлз е имал частна среща с Бакр в резиденцията Кларънс хаус в Лондон на 30 октомври 2013 г., две години, след като американците ликвидираха в Пакистан Осама бин Ладен.

Британският престолонаследник принц Чарлз е получил 1 милион британски лири (1,2 милиона долара) дарение за благотворителната си фондация от роднини на Осама бин Ладен, съобщават британските издания “Гардиън”, “Мирър” и “Дейли мейл”, предаде БТА

Според изданията парите са били получени от Бакр бин Ладен, представен като патриарх на саудитското семейство, и от брат му Шафик.

Твърди се, че Чарлз е имал частна среща с Бакр в резиденцията Кларънс хаус в Лондон на 30 октомври 2013 г., две години, след като американците ликвидираха в Пакистан Осама бин Ладен.

Бакр и Шафик са полубратя на Осама бин Ладен и са свързани с него чрез баща си Мохамед бин Ауад бин Ладен, роден в Йемен милиардер, който е имал общо 52 деца. Няма никакви твърдения, че Бакр или Шафик са подкрепяли тероризма или са участвали в терористични актове.

Сър Иън Чешър, председател на Благотворителната фондация на принца на Уелс, за която е било направено дарението, казва в изявление, че дарената сума от шейх Бакр бин Ладен през 2013 г. е била внимателно проучена и анализирана от членовете на управителния съвет на фондацията по онова време. След като е била получена информация от различни източници, членовете на управителния съвет са решили да приемат дарението. Те са заключили след проверка, че действията на един от членовете на семейство Бин Ладен не трябва да опетняват цялата фамилия.

Източник пък оспори твърденията, че принц Чарлз лично е договорил получаването на подобно дарение, че се е съгласил на това дарение въпреки възражения на негови съветници или, че няколко съветници са го помолили да върне лично парите.

Тези разрития са направени месец след като стана ясно, че принцът на Уелс е приел милиони в брой по време на срещи с бивш премиер на Катар. Миналата седмица комисията, която отговаря за дейностите на благотворителните организации, каза, че няма да предприема последващи действия заради информациите, че Чарлз е получил общо 2,6 милиона лири по време на срещите си с шейх Хамад бин Джасим бин Джабер ал Тани.

В. “Сънди таймс” написа, че парите в брой са били предадени на принца на Уелс в куфарче по един повод, в чанта по друг повод, както и в пликове от магазина “Фортнъм енд Мейсън” (Fortnum & Mason), който има правото да доставя хранителни продукти на домакинството на принца. Всяка сума е била депозирана в сметки на фондацията на Чарлз и няма твърдения, че става дума за незаконни плащания, поясняват британските издания.
epicenter.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!