Приключиха дебатите между Лиз Тръс и Риши Сунак, победителят става ясен в понеделник

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
484

На снимката: Лиз Тръс и Риши Сунак

Двамата кандидати за премиерския пост във Великобритания, Лиз Тръс и Риши Сунак, участваха вчера в 12-и дебат помежду си, предаде Франс прес.

Лиз Тръс заяви, че ако бъде избрана, ще се фокусира „върху цените на енергията за потребителите и върху начина, по който следва да бъде възобновено пълноценното функциониране на британската икономика“. Тя пое ангажимент да намали данъците, за да стимулира растежа, но все още не е уточнила как ще помогне на британците да се справят с увеличаването на цените на енергията тази зима, особено като бъде взет предвид фактът, че за милиони хора съществува риск да не могат да си плащат сметките за отопление.

Бившият финансов министър Риши Сунак заяви, че ако бъде избран, ще се фокусира върху овладяването на инфлацията.

Според социологическите проучвания Тръс, която е министърка на външните работи, е фаворит да стане приемник на Борис Джонсън на премиерския пост.

Какво предстои?

Членовете на управляващата Консервативна партия от началото на август гласуват по пощата и онлайн, за да определят кой ще бъде следващият британски министър-председател. Гласуването приключва утре – 2 септември.

На 5 септември председателят на „Комитет 1922“ сър Греъм Брейди ще обяви кой е победителят.

На 6 септември Борис Джонсън ще връчи оставката си на кралицата, а малко по-късно новият премиер ще бъде повикан при монарха и назначен на поста. В разрез с традицията това няма да стане в Бъкингамския дворец, а в Балморал, Шотландия, където в момента се намира кралица Елизабет Втора.

На 7 септември новият премиер ще влезе за първи път в Камарата на общините, за да отговаря на въпроси на депутати и за първи сблъсък с лидера на Лейбъристката партия Киър Стармър.
debati.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!