Президентът на САЩ ще разговаря с премиера Борис Джонсън и кралица Елизабет II

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
181

Джо Байдън пристигна във Великобритания, заплаши Путин с твърди ответни действия

В центъра на вниманието днес, ден преди началото на срещата на Г-7 в графство Корнуол, е срещата на Байдън и Джонсън. Байдън иска да договори нова „Атлантическа харта“ по подобие на споразумението между Чърчил и Рузвелт през 1941 година.

Джо Байдън пристигна във Великобритания за срещата на Г-7. Това е първото му пътуване в чужбина от началото на мандата му. По-късно днес президентът на Съединените щати ще разговаря с британския премиер Борис Джонсън. Байдън има натоварена програма по време на срещата на Г-7 в Корнуол, като в неделя има планирана среща и с кралица Елизабет Втора в двореца Уиндзър.

В центъра на вниманието днес, ден преди началото на срещата на Г-7 в графство Корнуол, е срещата на Байдън и Джонсън. Байдън иска да договори нова „Атлантическа харта“ по подобие на споразумението между Чърчил и Рузвелт през 1941 година.

Много важен момент е постигане на двустранно споразумение за свободна търговия, но оптимизмът е умерен след като американският президент вече предупреди Джонсън да не застрашава мирния процес в Севрена Ирландия във връзка с Брекзит.

Очаква се Байдън да предупреди британския премиер Борис Джонсън, че не трябва да излага на риск мирното споразумение от Разпети петък за Северна Ирландия.

При пристигането си снощи Байдън произнесе реч пред американски войници, в която засегна отношенията с Русия.

Първа спирка от задграничното пътуване на Джо Байдън – военновъздушна база Милдънхол в графство Съфолк. Пред около 1000 американски военни и техните семейства Байдън посочи, че Съединените щати не търсят конфликт с Русия и искат предвидими и стабилни отношения.

“Винаги съм бил ясен, че Съединените щати ще отвърнат по твърд и осезаем начин, ако руското правителство се впусне в зловредни дейности”, заяви Джо Байдън.

В рамките на осемдневната си обиколка Байдън ще участва в срещи на върха на Г-7, Европа и НАТО и за първи път ще разговаря лично с руския президент.

“Ще се срещна с господин Путин, за да му кажа това, което искам за знае”, разкри Джо Байдън.

По думите на Байдън посланието е, че демокрациите са единни, за да се справят с най-трудните предизвикателства и най-важните въпроси за бъдещето.

“Съединените щати се върнаха”, посочи Джо Байдън.

Американският президент заяви, че е решен да възстанови трансатлантическите връзки и да преформатира отношенията с Русия след четирите години политически изолационизъм на предшественика си Тръмп.

Източник: БНТ, БНР
epicenter.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!