Преговорите за Brexit се ожесточават въпреки склонността на ЕС за отстъпки

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
139

Според източници от Брюксел британските преговарящи се опитват да изнудват ЕС заради нежеланието на блока да се стигне до развод без споразумение

Стивън Баркли (вляво) и Мишел Барние (вдясно) по време на една от срещите си през юли. Снимка: Ройтерс

Срещата между главните преговарящи на Великобритания и Европейския съюз през изминалата седмица е била една от най-тежките в близо тригодишните усилия за договаряне на процеса по излизането на страната от блока, съобщават европейски представители. Източниците, коментиращи въпроса пред Bloomberg, очакват преговорите да станат още по-враждебни с идването на новото правителство в Лондон.

ЕС е изпратил сигнал, че е склонен за някои отстъпки, които може да предложи на Великобритания в опит да избегне Brexit без споразумение, посочват запознатите.
Но срещите между министъра по въпросите на Brexit на Лондон Стивън Баркли и главният преговарящ на ЕС Мишел Барние в Брюксел рискуват да доведе до втвърдяване на тона от страна на блока, което ще направи още по-трудно излизането от патовото положение, в което двете страни се намират в момента.

Според двама официални представители на ЕС Великобритания се опитва да изнудва блока за още отстъпки, докато двамата кандидати за премиерския пост на Острова обещават по твърда британска позиция.

ЕС се готви за избирането на Борис Джонсън за наследник на министър-председателя Тереза Мей, който обеща да изкара страната от блока със или без сделка на 31 октомври. Във вторник британският паунд поевтинява спрямо долара с близо 0,8% до цена от 1,2420 долара минути преди 15 ч. българско време.

Джонсън, както и неговият опонент – външният министър Джереми Хънт, обещаха да предоговорят т. нар. предпазен механизъм, който предотвратява създаването на фактическа граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, което е и най-критичната част от споразумението с Брюксел, договорено от Мей.

По време на дебат в понеделник и двамата повториха, че мярката трябва да бъде премахната, като изменението ѝ само по себе си не е достатъчно.

От ЕС обаче настояват, че постигнатата вече сделка не подлежи на предоговаряне, като позицията се потвърждава и в частни разговори от представители на блока. Въпреки това между двете страни са налице разговори за пакет от мерки, чиято цел е да направи договора по-приемлив за Великобритания, за да може сделката да премине в парламента, който я връща вече три пъти.

По статията работи: Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!