Предупреждават за “други брекзити”, ако няма имиграционна реформа в ЕС

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
314

Източник: EPA/БГНЕС

Бившият преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, който се кандидатира за президент във Франция, предупреди, че други държави ще последват Великобритания и ще напуснат Европейския съюз, освен ако той не реформира имиграционните си правила, информира “Франс прес”.

“Онези, които смятат, че Брекзит е зад гърба ни, че преговорите вървяха добре и можем да се върнем към обичайните си дела, правят много сериозна грешка”, подчерта бившият еврокомисар пред френския седмичник Le Point.
“Ако нищо не се промени, ще има и други Брекзити”, предупреди той.
Барние, който се стреми към президентската номинация за дясната партия “Републиканци” преди изборите през април, предизвика изненада миналата седмица, след като призова Франция да се освободи от надзора на Евросъда.

На събитие за “Републиканците” в четвъртък известният еврофил повтори призива си за мораториум върху имиграцията във Франция и обеща нови правила, които да правят по-трудно за хората да се установяват за постоянно в страната.

“Не можем да направим всичко това, без да си върнем съдебната независимост”, настоя той.

Барние отвърна на критиците, които го обвиниха, че е предал дългогодишния си ангажимент към модела на ЕС, който изисква от държавите да спазват европейските закони, поддържани от Съда на ЕС.

“Бях европеец преди тези хора и ще бъда такъв след това – нямам нужда от никакви уроци по европейския ангажимент”, отсече той.

Като главен преговарящ на ЕС за Брекзит, Барние си спечели похвали за начина, по който води преговорите с Великобритания, като често възхваляваше колективната мощ на блока над национализма “сам за себе си” на Лондон.

В момента той се разглежда като аутсайдер в надпреварата за постигане на номинацията за “Републиканците”, но партията все още не е решила как да избере своя кандидат, който да хвърли ръкавицата на президента Еманюел Макрон в изборите през април.

Имиграцията се очертава като една от ключовите теми на ранната кампания, като Барние се присъединява към традиционната крайнодясна лидерка Марин льо Пен и Ерик Земур в призива за по-строг контрол.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!