Представянето на британската икономика е най-лошото от над три години насам

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
36

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI се понижи до 48,5 пункта, като четенията за промишлеността и услугите са под прага от 50 пункта

Снимка: Ройтерс

Представянето на британската икономика е било най-лошото от юли 2016 г. насам през ноември на фона на продължаващата несигурност около Brexit и предстоящите извънредни парламентарни избори в страната.

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI се понижи до 48,5 пункта, като четенията както за промишлеността, така и за сектора на услугите са под прага от 50 пункта, който разделя ръста от свиването. Стойностите са предварителни, представени седмица по-рано, и се основават на 85% от отговорите.
След новината цената на британския паунд отслабна спрямо долара. Минути след 15:30 ч. стойността на лирата е 1,2856 долара.

Великобритания беше на косъм от рецесия през третото тримесечие, тъй като фабриките трупаха запаси преди предишния краен срок за Brexit 31 октомври. Срокът обаче бе удължен отново до 31 януари и компаниите заемат изчаквателна позиция с надеждата да получат повече яснота за бъдещето на отношенията с ЕС. Това обаче няма да стане ясно преди 12 октомври, за когато са насрочени изборите.

„Слабите данни поставят икономиката на път към отслабване на брутния вътрешен продукт с 0,2% през четвъртото тримесечие“, посочва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на авторите на индекса от IHS Markit.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Аспарух Илиев
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!