Председателят на Държавната дума: България да не допуска оскверняване на съветски паметници

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
608

Председателят на долната камара на руския парламент, Държавната дума, Сергей Наришкин

призова днес да не бъдат допускани нови случаи на оскверняване на съветски военни паметници в България, предаде БТА, позовавайки се на РИА Новости.

Паметта на падналите по бойните полета е свещена, подчерта Наришкин пред журналисти навръх 70-ата годишнина от победата в Курската битка – едно от главните сражения през Втората световна война, коментира руското издание.

“Не може да не ни възмути кощунственото отношение към паметниците на съветски воини. За съжаление, неотдавна в столицата на България стана поредният случай на оскверняване (Паметника на съветската армия)”, подчерта председателят на Държавната дума.

Наришкин отбеляза, че “на такива постъпки могат да се решат само страхливи и подли хора”. В Русия запазват увереност, че “българският народ почита паметта на съветските воини освободители”, подчерта той.

“Спасяването на паметниците от повтаряне на подобни инциденти, това е важна задача за нашите български колеги, за чието решаване е необходимо и историческо просвещение”, даде да се разбере Наришкин.

Официален представител на руското Министерство на външните работи заяви в четвъртък, че властите в България не реагират в достатъчна степен на оскверняването на паметници на съветските воини. Москва настоя за недопускане на подигравки с паметниците на съветските воини, паднали за освобождението на Европа и България от нацизма, както и да бъдат открити и наказани виновните за оскверняването на мемориала.

В отговор на това днес българският министър на външните работи Кристиан Вигенин заяви, че не трябва да се драматизира случаят. Той обяви, че ще се срещне с представителите на руското посолство в София, за да обсъдят искането на Москва да се дадат гаранции, че повече такива неща няма да се случват. “Аз лично не виждам конкретно решение”, добави обаче Вигенин.

 

dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!