Правата на европейците във Великобритания засега са гарантирани

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
213

Лондон ще отхлаби правилата за получаване на статут на уседналост, но остават въпроси за решаване до края 2020 г.

Chair of the Brexit Steering Group Guy Verhofstadt addresses European Parliament members during an European Parliament's constitutional affairs committee meeting for Brexit at the European Parliament in Brussels, Thursday, Jan. 23, 2020. (AP Photo/Francisco Seco)

Координаторът на Европейския парламент по въпросите за Brexit Ги Верхофстад е получил нужните уверения от Лондон
Снимка: БТА
Във Великобритания правата на гражданите от други страни членки на ЕС са гарантирани на три нива. Това уверява координаторът на Европейския парламент по въпросите за Brexit Ги Верхофстад.

По думите му на първо място правата на европейските граждани в Обединеното кралство са защитени на нивото на споразумението за оттеглянето на страната от ЕС. „Европейският парламент постигна включването на всички помощи и социално-осигурителни права в споразумението за оттегляне, както и правата на бъдещи деца и клауза за съдебен надзор от Европейския съд“, обяснява Верхофстад.

Освен това ЕП е гарантирал гражданските права на нивото на Схемата на уседналост на гражданите на ЕС, въведена от Великобритания. Схемата включва клаузи, че гражданите няма да плащат повече такса за получаване на статут на уседналост в Кралството и че всяко едно семейство ще подава такава обща молба, а не по една молба от всеки член на семейството. Освен това условията за документите, доказващи пребиваване във Великобритания, ще станат по-меки.
„Има и трето ниво, на което получихме уверения от властите на Обединеното кралство за справедливо прилагане както на споразумението за оттегляне, така и на Схемата на уседналост на гражданите на ЕС ‒ това е, така да се каже, практическата страна на правата на гражданите“, казва още координаторът на ЕП.

Британските власти проучват възможността гражданите на ЕС, които сa получили статут на уседналост, да могат да разпечатат формуляр, който удостоверява това, както иска Парламентът. Верхофстад е получил уверения от Лондон, че няма да има автоматично депортиране на граждани на ЕС, които все още не са кандидатствали за получаване на статут на уседналост. Те ще имат възможност да представят случая си и да се сдобият с право на пребиваване във Великобритания.

Той обаче отбелязва, че все още има някои нерешени въпроси, сред които са нуждата от физически документи за получаване на статут на уседналост и нуждата от наистина независим орган за наблюдение спазват ли се правата на гражданите. ЕП обаче е решен да използва предстоящите преговори за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания като лост за осигуряване на допълнителна защита на практическата страна на правата на гражданите.

Освен за гражданските права, при бъдещите преговори представителите на ЕС ще се борят за гарантиране и на честната конкуренция между фирмите. Брюксел ще се стреми не просто към постигане на споразумение за свободна търговия (нулеви мита и нулеви експортни квоти) с Лондон, но и към нулев дъмпинг. Това означава и след края на преходния период след Brexit (декември 2020 г.) Великобритания да продължи да зачита европейските социални и екологични стандарти при търговията със стоки и услуги с ЕС.

„Ако постигнем това, надявам се, че има достатъчно доверие между ЕС и Обединеното кралство, за да пристъпим към истинско споразумение за асоцииране с не само икономическа част, но и сътрудничество по полицейски въпроси, отбрана, споделяне на разузнавателна информация и външнополитически въпроси. Мисля, че трябва да сме амбициозни, защото в новия световен ред ЕС и Обединеното кралство наистина могат да се възползват от взаимната си подкрепа“, коментира Верхофстад.

Милионите европейски граждани, живеещи във Великобритания, ще са сред най-засегнатите от оттеглянето на страната от ЕС, макар че само малка част от тях имаха възможност да гласуват на референдума относно Brexit. Техните права са част от споразумението за оттегляне, договорено от Великобритания и ЕС, по което Европейският парламент ще се произнесе днес.
ECONOMIC.BG

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!