Повече от един милион деца в Обединеното кралство живеят в бедност: Проучване

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
59

Според неотдавнашно проучване, публикувано от фондация Джоузеф Раунтри (JRF), местна организация за социална промяна, през миналата година почти четири милиона души във Великобритания, включително повече от един милион деца, са преживели най-крайната форма на бедност.

Според благотворителната организация броят на британците, изпитващи “бедност”, е нараснал с 61% между 2019 и 2022 г., като 3,8 млн. души ще преминат през тези нива на бедност.

Под “бедност” се разбира невъзможността да се посрещнат основни физически нужди, като например да се нахраниш, да се стоплиш, да си чист и сух, или поради липса на стоки от първа необходимост – като дрехи, отопление, подслон и храна – или поради това, че доходът е толкова нисък, че хората не могат да си позволят да купуват тези неща.

Доходите на домакинствата са спаднали под минималното ниво след покриване на разходите за жилище и варират от 95 паунда (115 долара) на седмица за самотен възрастен до 205 паунда (249 долара) на седмица за двойка с две деца. Повече от половината от нуждаещите се домакинства имат седмичен доход под 85 GBP след жилищните разходи, заключава проучването, като добавя, че една четвърт от тях не съобщават за никакви доходи.

Броят на “лишените от родителски грижи” деца почти се е утроил от 2017 г. насам, отбелязвайки драматично увеличение със 186%.

Възрастни хора от цялата страна съобщават за честа невъзможност да се хранят повече от веднъж дневно, като казват, че често са принудени да останат без храна, за да осигурят на децата си възможност да се хранят. Около две трети от анкетираните (61%) са заявили, че са гладували през последния месец, като са разчитали на хранителни банки или роднини за хранителни продукти.

Повече от половината от бедстващите възрастни (51 %) редовно са оставали без хигиенни и почистващи продукти, както и без тоалетни принадлежности като шампоан и паста за зъби, като съобщават, че в голяма степен разчитат на хранителни банки за тези продукти.

Повечето от анкетираните възрастни не са могли да си позволят дрехи и обувки, като са заявявали, че са купували само нови дрехи, които са били необходими, като например училищни униформи и маратонки за децата си.
19min.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!