Повече от 100 000 украинци могат да бъдат експулсирани от Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
575

/КРОСС/ Британското правителство не знае какво да прави със стотиците хиляди украински бежанци, пише The Telegraph. Те вече са се установили в нова страна: намерили са жилище и работа, изпратили са децата си на училище. Но визите почти изтекоха, така че Лондон трябва да реши дали да изпрати украинците у дома.

Членовете на парламента търсят яснота какво ще се случи, когато тригодишните визи, предоставени на бежанци, дошли в Обединеното кралство по схеми за презаселване, изтекат.

Украинските бежанци трябва спешно да изяснят какво ще се случи, когато визите им изтекат, тъй като около 100 000 души са изправени пред експулсиране от Обединеното кралство през 2025 г., казаха консервативни депутати.

Депутатите са загрижени за липсата на насоки и директиви какво ще се случи с украинците, които идват в Обединеното кралство, когато изтекат тригодишните им визи съгласно иновативни схеми за презаселване.
Бившият главен прокурор на Борис Джонсън сър Робърт Бъкланд каза, че министрите трябва да обмислят предоставянето на по-дългосрочен статут на бежанци, тъй като „едно уникално предложение, предназначено за непредвидена и безпрецедентна ситуация, изисква нови мерки”.

Възможно е да се предвиди схема “с по-голяма степен на сигурност” без даване на пълно гражданство, каза бившият министър.

Според сър Робърт Бъкланд тази година трябва да започне подготвителна работа, така че ситуацията по отношение на бежанците, техните работодатели и местните жители да бъде “колкото е възможно стабилна и сигурна”.

„Яснотата ще позволи на семействата да правят планове”

Депутатът от торите Боб Сили, който е съпредседател на междупартийната парламентарна група за Украйна, похвали работата на правителството в подкрепа на бежанците, но поиска яснота.

Дори ако конфликтът с Русия приключи до 2025 г., много бежанци пак ще искат да останат в Обединеното кралство. Според Службата за национална статистика, която беше публикувана през юли, около половината от възрастните украинци възнамеряват да живеят в Обединеното кралство през повечето време, дори когато е безопасно да се върнат в родината си.

Бенеш каза: „Инфраструктурата в Украйна е напълно унищожена. Така че дори ако разгледаме най-оптимистичния сценарий за развитието на събитията, ако приемем, че военните действия ще приключат с победата на Киев и всички украинци ще се върнат у дома, те няма да имат достатъчно ресурси”.

“Така че би било по-добре да се предприеме по-постепенен и бавен подход, при който тези, които искат да отидат, когато вече е безопасно, ще се върнат у дома. Важно е да създадем положително отношение към това. Великобритания трябва да сигнализира, че не се опитваме да задържат украинците и ги лишават от възможността да възстановят страната, когато това е безопасно”, добави той.
cross.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!