Популярна диета свързана с 91% увеличение на риска от смърт от сърдечносъдови заболявания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
187

Хората, които следват популярна диета с прекъснато гладуване, почти удвояват риска си от умиране от сърдечносъдови заболявания, според ново проучване.

Предварително проучване на Американската асоциация по кардиология установи, че тези, които ограничават храненето си до по-малко от 8 часа на ден, имат по-голяма вероятност да умрат от сърдечносъдови заболявания, отколкото тези, които ядат между 12 и 16 часа на ден.

Храненето в ограничено време, вид прекъснато гладуване, включва ограничаване на времето за хранене до определен брой часове на ден, което може да варира от четири до 12-часов прозорец в рамките на 24 часа.

Една общоприета диета е с график 16:8, при който се яде в продължение на осем часа и се „гладува“ за 16, и е била използвана от знаменитости като Дженифър Анистън, Хайди Клум и Дженифър Лопес. Този начин на хранене е популярен сред хората, които се опитват да отслабнат, и предишни проучвания са предполагали, че краткосрочно може да подобри кръвното налягане, кръвната захар и нивата на холестерола.

Въпреки това, проучванията върху дългосрочните ефекти са ограничени.

За да се разгледа това, изследователи анализираха 20 000 американски възрастни със средна възраст 49 години, за да изследват дългосрочното въздействие на ограничаването на храненето до осемчасов график.

Установено е, че тези, които консумират цялата си храна в рамките на по-малко от осем часа на ден, имат с 91% по-висок риск от смърт от сърдечносъдови заболявания. За хората със съществуващо сърдечносъдово заболяване, храненето повече от осем, но по-малко от десет часа на ден, е свързано с 66% по-висок риск от смърт от сърдечно заболяване или инсулт.

Водещият автор д-р Виктор Уензе Жонг каза: “Изненадахме се да открием, че хората, които следват осемчасов график на хранене с ограничено време, са по-склонни да умрат от сърдечносъдови заболявания.

“Въпреки че този вид диета е популярна поради потенциалните ѝ краткосрочни ползи, нашето проучване ясно показва, че в сравнение с типичния времеви диапазон за хранене от 12-16 часа на ден, по-кратката продължителност на храненето не беше свързана с по-дълъг живот.” Храненето с ограничено време не намалява риска от смърт от всяка причина.

Д-р Жонг каза: “Е изключително важно за пациентите, особено за тези със съществуващи сърдечни заболявания или рак, да са наясно с връзката между осемчасовия прозорец на хранене и увеличения риск от смърт от сърдечносъдови заболявания.

“Намирането на нашето проучване насърчава по-внимателен, персонализиран подход към диетичните препоръки, като се гарантира, че те са в съответствие със здравословното състояние на индивида и най-новите научни доказателства.

“Въпреки че проучването идентифицира асоциация между осемчасовия прозорец на хранене и сърдечносъдова смърт, това не означава, че храненето с ограничено време е причинило сърдечносъдовата смърт.”

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!