Полша обмисля вдигане на ДДС и приватизация за $18 млрд.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
982

Полша не се нуждае от радикални мерки, за да постави публичните си финанси отново под контрол, но наистина имаме планове

за временно вдигане на ставката по ДДС и замразяване на държавните разходи.

Това заяви в петък премиерът Доналд Туск на пресконференция след правителственото заседание за обсъждане на антикризисните мерки.

Дългосрочната финансова програма, която трябва да бъде одобрена следващия вторник, предвижда да се отложи усилието за постигане на не повече от 3% бюджетен дефицит за 2013г., както изискват правилата в ЕС. В същото време се преценява, че необходимостта да се търси кредитиране ще намалее благодарение на програмата за приватизация на държавни активи на стойност около 18 милиарда долара.

“Решихме, че трябва да спечелим малко време и че Полша не се нуждае от радикални мерки. За щастие не се налага да правим това, което са принудени да правят в Унгария или Гърция, но искам да подчертая, че предприемаме действия за консолидиране на публичните финанси”, заяви Туск.

Пазарите са притеснени, че правителството, която догодина ще е изправено пред парламентарни избори и не би искало да стовари прекалено голяма тежест върху избирателите, ще е прекалено зависимо от прогнозите за растеж на икономиката, и ще се въздържа от въвеждането на фискални реформи, обяснява Ройтерс.

Финансовата програма за 2010-2013г., с която разполага агенцията, показва планове за раздържавяване на компании, включително на голямата банка PKO BP и застрахователя PZU. Целта е да се наберат 55 млрд. злоти (17.94 млрд. долара). Така ще намалее обемът на държавните заеми – от 82.4 млрд. злоти тази година на 57.5 млрд. злоти през 2011г.

В плана се предвижда замразяване на разходите с цел спестяване на 2.8 млрд. злоти догодина и два пъти повече през 2012г.

Планирано е и временно вдигане с 1 процентен пункт на ДДС от 2011г. за срок от 3 години.

Реакцията на пазарите е разнопосочна. “Това е добро решение и в същото време подминава основния проблем. Няма никакви признаци, че ще бъде извършено нещо драматично за консолидиране на разходите. Реализирането на плана изглежда реалистично, просто защото той не е особено амбициозен”, коментира Питър Монталто, анализатор за банковата група “Номура” в Лондон.

“Лекуването на публичните финанси с вдигане на ДДС показва, че няма воля за необходимите реформи. Това е поставяне на лейкопласт върху рана, която отдолу ще продължи да се възпалява”, коментира Хенрика Бохнярц от Съвета по монетарна политика към централната банка.

Предизвиканото от кризата забавяне на икономическия растеж в Полша доведе до удвояване на бюджетния дефицит през 2009г. до 7.1% от БВП. Тази година се очаква той да е 6.9%, въпреки прогнозите за растеж от 3% на икономиката. Според новия план връщането на или под прага от 3% се отлага с една година – от 2012г. за 2013г.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!