По-силният растеж на британската икономика няма да я спаси от рецесията

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
81

Предстои труден път напред, каза финансовият министър Джереми Хънт

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Икономиката на Великобритания се е възстановила малко по-силно от очакваното през октомври, когато е била повлияна от почивния ден за отбелязване на погребението на кралица Елизабет II, но рецесията продължава да съществува като възможност, показаха данните, публикувани в понеделник и цитирани от Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е увеличил с 0,5% през октомври, след като месец по-рано записа понижение от 0,6 на сто, съобщи статистическата служба на Обединеното кралство (ONS). Очакванията на икономистите, анкетирани от медията, бяха за по-слаб ръст от 0,4%.

Въпреки положителната изненада данните едва ли ще променят мнението на инвеститори и анализатори, че Великобритания е изправена пред трудна 2023 г.

„Въпреки ръста през октомври би коствало значителен обрат в паричната политика и/или световните условия, за да се промени низходящата икономическа траектория на Великобритания“, каза Джордж Лагариас, главен икономист в Mazars.

В отговор на данните финансовият министър Джереми Хънт коментира, че има „труден път“ напред.

„Подобно на останалата част от Европа, не сме имунизирани срещу шоковете след пандемията от коронавиурс, войната на (руския президент Владимир) Путин и високите на световно ниво цени на газа“, обясни Хънт.

В трите месеца до октомври британската икономика се е свила с 0,3%, което е по-малък спад от медианните прогнози за 0,4% понижение, но и най-големият от началото на 2021 г.

Предстои този четвъртък (15 декември) Английската централна банка (АЦБ) да проведе последното си за годината заседание в опит да намали риска от преминаването на инфлацията над нивото от 11%. Миналия месец регулаторът каза, че британската икономика може да премине през двугодишна рецесия, ако лихвите нараснат с толкова, колкото инвеститорите очакват. Дори без последващи лихвени повишения икономиката се очаква да се свие в пет от шестте тримесечия до края на 2023 г.
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!