По-ниската консумация на сол във Великобритания може да предпази 200 000 души от сърдечни заболявания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
172

Екип от университета „Queen Mary“ в Лондон изчислява, че Националната програма на Англия за намаляване консумацията на сол ще предпази 200 000 души от сърдечни заболявания и ще съкрати разходите за здравеопазване с 1,64 милиарда паунда до 2050 г.

Същевременно обаче учените забелязват застой, което може да има негативен ефект върху поставените дългосрочни цели за подобряване здравето на британските граждани. Данните показват, че консумацията на сол все още е много по-голяма от препоръчаните нива.

Вреди от прекомерната консумация на сол
Повишеният прием на сол води до високо кръвно налягане, сърдечносъдови нарушения, бъбречни заболявания, рак на стомаха и остеопороза. Високото кръвно налягане от своя страна е причина за половината случаи на исхемична болест на сърцето и 60% от инсултите.

Между 2003 г. и 2010 г. Агенцията за стандарти при храните, съвместно с представители на хранителната индустрия, постави цели, свързани с намаляване съдържанието на сол в над 85 категории храни. Промяната в солното съдържание е обвързана с изменения в начина на обработка на продуктите, в етикетирането и паралелното провеждане на информационни кампании за вредите от прекомерната употреба на сол. В резултат на положените усилия за периода 2000 г. – 2011 г. средният прием намалява с 15%, като основен принос за резултатите имат компаниите за производство на хранителни стоки.

Прогнозите на учените
Новото изследване, публикувано в списание „Hypertension“, се базира на национални данни за консумацията на сол сред населението и заболеваемостта, събирани между 2000 г. и 2018 г.

От 2003 г. до 2018 г. Програмата за намаляване консумацията на сол във Великобритания води до спад от 1 г дневно на човек, като през 2000 г. количеството е 9,38 г дневно, а през 2018 г. – 8,38 г дневно.

Ако консумацията на сол от 2018 г. не се промени във времето, до 2050 г. Програмата ще е предпазила 193 870 души от сърдечносъдови нарушения (83 140 случая на преждевременно развита исхемична болест на сърцето и 110 730 случая на инсулт) и ще е спестила 1,64 милиарда паунда разходи за здравеопазване.

Ако до 2030 г. дневният прием на сол в страната достигне препоръчаните от СЗО 5 г дневно, то 213 880 британски граждани биха опазили сърдечното си здраве, а спестените средства за осигуряване на здравни грижи биха били 5,33 милиарда паунда.

Водещият автор на изследването проф. Борислава Михайлова от университета „Queen Mary“ в Лондон споделя: „Резултатите ни са изумителни, защото виждаме безспорните ползи от въведената програма.

Забавяне на Програмата за намаляване консумацията на сол между 2011 г. и 2017 г.
Ако политиката не бъде ускорена, ще загубим преднината си. През последните няколко години наблюдаваме нов регрес, който обезсмисля усилията на всички ни, застрашава живота на населението и увеличава разходите на държавата.

Дневният прием на сол напоследък се задържа много над препоръчвания от СЗО. Можем да го намалим до здравословните 5 г дневно. Ако го направим, до края на 2050 г. ще увеличим двойно ползите за здравето си и същевременно ще намалим финансовата тежест.”

Д-р Греъм МакГрегър, професор по сърдечносъдова медицина и председател на Комисията по въпросите на солта и ефекта й върху човешкото здраве (Action on salt), разкрива: „Проучването за пореден път доказва колко важна е умерената консумация на сол и положителния ефект от постепенното й намаляване през периода 2003 г. – 2011 г. От тогава обаче хранителната индустрия спря да полага усилия, до голяма степен по вина на бездействието на британското правителство. Време е то да наложи ограничителни мерки, с които производителите на хранителни стоки да се съобразят. Ако не го направи, тепърва ще започне да нараства броят на пациентите с инсулт или сърдечно заболяване.”

Според авторите на изследването именно натискът, оказван от британските власти е довел до големия успех на програмата до 2011 г. За съжаление, от 2011 г. до 2017 г. тя минава под контрола на Департамента по здравеопазване и ефективността й спада значително. Препоръчаните инициативи не постигат нужния успех, а поставената цел за 6 г дневен прием на сол до 2015 г. остава неизпълнена.

Хранителната индустрия във Великобритания продължава да произвежда продукти с високо съдържание на сол, въпреки технологичните и търговски възможности това да се случи. Експертите смятат, че голям процент от солта в състава на храните трябва и може да бъде намален.

Мерки за значително намаляване консумацията на сол
Според учените има няколко начина, по които страната може да навакса загубеното време и пропуснатите здравословни ползи:

1. Строг контрол върху изпълнението на поставените цели за ниско солно съдържание чрез налагане на законодателни или финансови санкции за компаниите, които не ги постигат.

2. Поставянето на по-високи цели, тоест постигане на възможно най-ниско съдържание на сол.

3. Обхващане на ресторантьорския бизнес, чиято роля до момента остава подценена поради липсата на подходящи методи за упражняване на контрол.

Въпреки всеобхватните данни за сравнително дълъг период от време, проучването има своите ограничения.

Броят на взетите проби от урина, за да се изследва количеството отделен натрий за едно денонощие, е твърде малък.
Липсват данни за консумацията на сол при децата.
Продължителният период на проследяване на населението също би могъл да се окаже пречка, тъй като увеличава вероятността от грешни данни и не може да отчете промените в хода на сърдечносъдовите заболявания при хората и количеството консумирана сол през годините.
media.framar.bg
Снимка: freepik.com

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!