Планът “Джонсън”: да бъдеш нащрек и да си останеш у дома колкото е възможно повече

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
714

Британският премиер Борис Джонсън обяви днес детайли от плана си за смекчаване на ограниченията, предизвикани от пандемията, етап по етап. Същевременно той предупреди, че няма да се поколебае да се върне назад, ако е необходимо.
На пресконференция, след като представи плана си, премиерът апелира към всеки за отговорност пред всеки друг, което означава “да си останеш у дома колкото е възможно повече”.

Някои части на Обединеното кралство може да останат под пълни ограничения по-дълго от други, каза премиерът и побърза да успокои, че все пак ще е за кратко.

Какво съдържа планът на Борис Джонсън

Вчера Борис Джонсън обяви в телевизионно обръщение удължаване до 1 юни на изолацията, обявена в края на март, но с леки промени и перспективи за последващо облекчаване на рестрикциите, припомня Франс прес.

Веднага планът на премиера породи критики. Първо имаше неяснота по въпроса за подновяване на работата, излагащо на риск най-бедните работници и преценено като прибързано от шотландските власти и учителските синдикати. Планът му бе критикуван и от авиационния сектор заради поставянето под карантина на пътниците.

Планът бе публикуван днес и съдържа 50 страници. Той включва три детайлни етапа на излизане от карантината. След публикуването на документа Джонсън говори и пред депутатите в продължение на един час. Но пак не успя да разсее някои от неяснотите в текста, отбеляза агенцията.
Според плана на правителството – като първи етап, хората ще могат от сряда, 13 май, да се разхождат, пекат на плажа или да излязат сред природата, но при спазване на дистанция.

Препоръчва се да се носят маски в магазините и обществения транспорт, да избягват да ползват този транспорт или пиковите часове в него.
Маските трябва да покриват лицето, когато не може да се спазва социална дистанция.

Препоръчва се дистанционният труд, но онези, които не могат да работят от вкъщи, по-специално работниците в заводите и строителите, са насърчени да се върнат на работа.

Карантина се предвижда за пътниците, идващи от чужбина, освен от Ирландия и от Франция, но дата за влизане в сила на правилото не се посочва. Казва се само, че мярката ще влезе в сила в скоро време, но това няма да стане на 13 май, когато стартира първият етап на излизане от изолацията.

Като втори етап от 1 юни и в случай на напредък в борбата с пандемията началните училища и някои бизнеси ще могат да отворят врати, спортният сезон да бъде подновен при закрити врата и всяко домакинство ще има правото да посещава друго домакинство.
Третият етап е от 4 юли и предвижда отваряне на пъбове, на фризьорски салони, на храмове и на киносалони.

Отговаряйки на въпроси в парламента Борис Джонсън отбеляза,, че правителството му разчита работодателите да бъдат разумни при решаването на въпроса с персонала, който не може да се върне на работа заради трудности, свързани с грижите за децата.

Бъдещето на британската правителствена схема, която покрива заплатите на над 6 милиона работници в компании, засегнати от коронавируса, ще бъде представено във вторник, 12 май, допълни Джонсън.
Схемата, по която се плащат 80 процента от заплатите на персонала, който е пуснат във временен отпуск, трябва да изтече в края на юни, макар че финансовият министър Риши Сунак каза миналата седмица, че тя няма да приключи рязко.

Как Джонсън защити мерките

На брифинг по-късно Борис Джонсън заяви, че новите мерки, обявени днес, означават, че “тези, които не могат да работят от вкъщи, трябва да обсъдят работодателите си завръщането на работа”.

“Можете да работите и да спортувате, колкото искате”, казва премиерът и добавя, че извън домакинството се допуска събиране на двама души – при условие че те стоят на два метра един от друг”.

“Молим хората да бъдат нащрек, да контролират вируса и да спасяват човешки животи, каза Джонсън, цитиран от Би Би Си.
“Да бъдеш нащрек за огромното мнозинство от хора все още означава да си останеш у дома колкото е възможно повече.”

На въпрос как хората могат да се върнат на работа, след като училищата са затворени. Борис Джонсън отговори:

“Надяваме се да започнем да отваряме началните училища най-рано от 1 юни.”

“Ако хората няма на кого да оставят децата си, тогава смятам за справедливо това да се разглежда това като очевидна бариера пред способността им да се върнат на работа.”

“Сигурен съм, че работодателите ще се съгласят с това”. заключи премиерът.

На въпрос за липсата на яснота кой може да започне работа и кои бизнеси могат да се отворят отново, премиерът каза, че предишното послания към хората: “останете у дома” е било категорично и ясно. “Това е “проста” заявка.”

Но предприемането на стъпки обратно към нормалността означава, че посланията стават по-сложни. Новото точно послание към хората е “бъдете нащрек”.

Повечето неща са “почти същите, каквито са сега”, каза Джонсън и отбеляза, че няма се стигне до “внезапен поток от хора към работните им места” тази седмица.

Първи реакции

Шотландският първи министър Никола Стърджън още от сега каза, че тези неща (от плана) не важат за нейната област. По нейните думи шотландското правителство не е убедено, че тези промени могат да се приложат по един сигурен начин в Шотландия без риск от потенциално ново излизане от контрол на епидемията.

Синдикатите на учителите са против завръщането на учениците в училище през юни. Безпокойство има и относно връщането на някои хора на работа от сряда, поради липсата на ясни правила в тази насока. Професиите, изискващи нискоквалифициран труд са първите засегнати в тази насока – според изследвания смъртността от COVID-19 при хората, упражняващи този труд, е по-висока.

Междувременно компанията за лондонския транспорт пък призова хората да покриват лицето си и обяви, че работи за увеличаване на честотата на движение на превозните средства.
dnes.dir.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!