Пиратската партия иска промяна на закона за детска порнография в Швеция

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
822

Шведската пиратска партия предизвика бурни дискусии в страната,

след като лидерът й заяви, че настоящият закон за детска порнография трябва да бъде премахнат, съобщи EUobserver.

В интервю пред шведското радио лидерът на Пиратската партия Рик Фалквинге описа закона за детската порнография от 1999 г. като “таран срещу отвореното общество”. В анонса на радиото се описва как в политическата си програма партията е предвидила да направи “законно съхранението на изображения, текстове и звук с детска порнография” на компютър.

Изказването на Фалквинге разгневи много шведи, както и голяма част от поддръжниците на партията, и то месец преди парламентарните избори в Швеция.

Кандидат на партията за Южна Швеция Йонатан Кинд заяви, че партията не подкрепя детската порнография, както твърди радиото. “Ние не искаме да премахнем всички закони за детската порнография, а да ги върнем в предишната им форма, която съществува преди 1999 г., каза той пред EUobserver. Тогавашните закони определят само изображенията на деца в предпубертетна възраст като детската порнография. “Ние сме срещу настоящия шведски закон, който посочва, че почти всичко – снимки, звук, рисунки, всичко, което изобразява някого под 18 години, е сексуално изображение.”

“Законът може да се приложи и за 17-годишен, който си е правил разголени снимки, запазил ги е, докато навърши 19 години и по този начин притежава детска порнография. Основният проблем е 18-годишната граница.”

Според Кинд законът в сегашния му вид може да бъде прилаган за всеки, дори тогава, когато изображенията или записите се използват за наука или изкуство. Той даде пример и с шведски преводач на комикси, специализиран в превода на манга, който бил арестуван от полицията в обвинение за притежание на незаконни изображения. Органите на реда са конфискували 51 от японските илюстрации, които са сметнали за детска порнография.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!