Износът на България се е увеличил силно през първото полугодие

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1370

България е увеличила значително продажбите на свои продукти зад граница през първото полугодие,

става ясно от данните на Националния статистически институт, обявени днес. Износът на страната ни към страни извън Европейския съюз е нараснал с 44% за първото полугодие спрямо същия период на миналата година, съобщи НСИ. Стойността на експорта ни извън страните от общноостта е 5.4 млрд. лв., докато вносът от тях е 7.1 млрд. лв., с малко над 7 на сто повишение за година.

Причина за увеличението на изнесената продукция зад граница е ниската база от миналата година – през юни например износът на страната ни към трети страни беше паднал с около 35 на сто спрямо предкризисната 2008 г. 
Над половината от този износ е към съседните ни държави извън ЕС – Турция, Сърбия, Македония, както и към Русия, Сингапур и Китай. Експортът на българска продукция за Китай е нараснал повече от три пъти, а този за Сингапур – с една четвърт. С около 50 на сто се увеличава този за Сърбия и Русия, още по-голям е ръстът на продукцията за Турция.

От НСИ отбелязват, че значително повишение има в продажбите на родно производство в Перу и Бразилия. Страната ни е изнасяла към трети страни най-вече минерални масла и горива, това са и продуктите, които най-много е купувала от чужбина. Външнотърговското салдо на България продължава да е отрицателно – 1.7 млрд. лв., но тази стойност е с над 1 млрд. лв. по-малко, отколкото преди година.

Доста по-слабо е увеличението на реализираната продукция в страни от ЕС – с 12 на сто до 6.3 млрд. лв. Най-големите пазари на България са Германия, Италия, Гърция, Румъния, като износът към Германия и Италия е нараснал с около 20 на сто за година. С по-малко от половин процент се е увеличил вносът от общността към България до 8 млрд. лв. Търговското салдо на България с ЕС за първите пет месеца на годината също е отрицателно – 1.6 млн. лв.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!