Pfizer или Moderna – какво знаем за тези ваксини

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
106

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри ваксината на Pfizer/BioNTech, а на 6 януари ще даде становището си за тази на Moderna. Няма пречки да се даде старт на ваксинацията в България до дни, и тя ще започне именно с тези два продукта. Според изготвената стратегия за имунизацията на населението у нас всеки българин има право да избере с коя ваксина да изгради защитата си срещу коронавируса. Разбира се, при този избор водеща роля имат личните лекари, които ще са запознати в пълнота с особеностите на всеки един от продуктите. При положение обаче, че преди имунизация ще се подписва документ за “информирано съгласие”, е добре да имате ориентир в избора си.

Actualno.com ви предоставя такава възможност, чрез сравнението, което е изготвило медицинското издание Stat.

Ефективност

Одобрените ваксини са ефективни срещу новия щам на COVID-19

Добрата новина е, че и двете ваксини показват висока ефективност срещу новия коронавирус. Поне в ранния етап след ваксинацията, според анализите на клиничните тестове в трета фаза, степента на ефикасност и на двете е по същество еквивалентна. Предстои да разберем каква е дългосрочната защита, която създават.

Ваксината Pfizer показва ефективност от 95% при предотвратяване на симптоматична инфекция на Covid-19. Такава става тя след 7-мия ден от прилагането на втората доза. За момента резултатите показват повече или по-малко еднаква защита за различните възрастови, расови и етнически групи. Ваксината Moderna е 94,1% ефективна за предотвратяване на симптоматичен Covid-19. Защитата се изгражда от 14-тия ден след втората доза.

Ефикасността на ваксината изглежда е малко по-ниска при хора над 65 години. По време на представянето на ваксината пред FDA (бел.ред. Американската агенция по храните и лекарствата, която вече даде одобрението си за ваксината) от компанията обясниха, че броят в проучването им тази група не е силно представена. Ваксината показва сходна ефективност за различните етнически и расови групи. Общото е, че и двете ваксини намаляват риска от тежко боледуване на COVID-19. Все още не е известно дали някой от тях предотвратява асимптоматична инфекция с вируса SARS-CoV-2. Нито е известно дали ваксинираните хора могат да предадат вируса, ако се заразят, но не показват симптоми.

Целева група

Разрешението за спешна употреба на Pfizer е за хора на възраст 16 и повече години. Moderna’s е за хора на 18 и повече години, въпреки че компанията наскоро започна да тества ваксината си на възраст между 12 и 17 години. Как трябва да се приема ваксината/ брой дози Както ваксината Moderna, така и тази на Pfizer/BioNTech се приемат на две дози.

Интервалът между дозите на Moderna е 28 дни, а за ваксината Pfizer – 21 дни. Всяка доза Pfizer’s съдържа 30 микрограма ваксина. Moderna е значително по-голяма като количество – 100 микрограма. Това означава, че на човек се използва малко над 3 пъти повече ваксина, отколкото при Pfizer. Това обаче не прави резултатите на Moderna по-добри.

Страничните ефекти

На езика на ваксинологията, ваксините, които предизвикват редица преходни странични ефекти при много получатели, са известни като “реактогенни”. И двете тези ваксини – всъщност повечето, ако не и всички ваксини Covid-19, които са докладвали данни досега, попадат в категорията реактогенни.

Консултативният комитет по имунизационните практики в САЩ ( бел.ред. експертен панел, който помага на Центровете за контрол и превенция на заболяванията да определят политики за ваксинация), изпрати някои съвети към болниците преди имунизацията на медиците – например, не ваксинирайте всички служители на спешното отделение едновременно – в случай, че някои се чувстват твърде зле, за да работят в деня след ваксинацията.

Най-честите нежелани реакции са болка на мястото на инжектиране, умора, главоболие, мускулни болки и болки в ставите. Някои хора в клиничните изпитвания съобщават за висока температура. Нежеланите реакции са по-чести след втората доза, като хората в активна възраст, които имат по-стабилна имунна система, съобщават за повече странични ефекти от по-възрастните над 65 години.

За да бъдем точни: Тези нежелани реакции са признак, че имунната ви система започва да работи. Те не сигнализират, че ваксината е опасна. Към днешна дата няма сериозни, дългосрочни странични ефекти, свързани с получаването на тези две ваксини, които ще бъдат внимателно наблюдавани при широката им употреба. Има няколко съобщения за хора, които имат алергични реакции към ваксината Pfizer от началото на нейното разпространение. Тези реакции – анафилаксия или по-малко тежка алергична реакция – не са наблюдавани в клиничните изпитвания. Остава да разберем дали ще се наблюдават подобни събития с ваксината Moderna.

Безопасност за бременни или кърмещи

Нито една от ваксините не е тествана в тези две групи. Moderna завърши подобни проучвания върху животни, които FDA изисква от производителите. Тези тестове изследват дали ваксината може да навреди на бременността или развиващия се плод. Компанията заяви пред FDA, че не вижда подобни сигнали.

Pfizer разполага само с междинни данни от проучванията си върху животни, но заяви, че също не вижда засягащи признаци. В разрешенията за двете ваксини се посочва, че няма достатъчно данни, за да се прецени дали са безопасни за бременни или кърмещи хора. Питър Маркс от FDA, директор на Центъра за оценка и изследване на биологичните продукти, заяви, че бременните трябва да изберат дали да бъдат ваксинирани, след като обсъдят рисковете и ползите със своите лекари.

Съхранение на ваксините

И двете ваксини изискват “сложна студена верига”, терминът, използван за описване на условията, при които те трябва да се съхраняват по време на разпространението до и в кабинетите на лекарите или местата, където ще бъдат прилагани.

Ваксината Moderna ще бъде много по-лесна за използване от тази на Pfizer.

Като начало Pfizer изисква тя да бъде минус 70 градуса по Целзий, а на Moderna изисква съхранение при температура от минус 20 градуса по Целзий. Първата изисква специални фризери, които трябва да се допълват със сух лед на всеки 5 дни, втората – температура на обикновен хладилник с фризер.

След размразяване флакон с ваксината Pfizer трябва да се използва в рамките на пет дни, а на Moderna е стабилна при температура на хладилника за 30 дни и при стайна температура за 12 часа. Ваксината Pfizer се доставя във флакони от по 5 дози, а тази на Moderna – във флакони с по 10 дози. Това се отразява на транспорта на продуктите и съответно го прави по-скъп. В САЩ има и още една особеност при разпространението на ваксините – заради спецификата на планът им за ваксиниране, при който всяка болница, учреждение и пр. заявява количества от ваксините, които са им необходими. Минималното количество ваксина на Pfizer, което може да се поръча, е 975 дози. Минималната поръчка на ваксината Moderna е 100 дози.

Трайност на имунитета след ваксинация

За да разберем колко дълго ще продължи защитата, осигурена от някоя от тези ваксини, ще отнеметрябва време и допълнителни изследвания и набюдения на ваксинираните в първите етапи по света. Това ще включва периодично вземане на кръв от някои доброволци, за да се види как изглеждат техните нива на антитела, въпреки че спадът в нивата на антителата не е задължително да означава загуба на защита.

© Actualno.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!