Персоналът на британските железници планира национална стачка през септември

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
315

Снимка: АP

(БТА)
Служителите в британските железници планират национална 24-часова стачка на 26 септември заради заплатите, сигурността на работното място и условията на работа, съобщи днес Асоциацията на наетите служители в транспорта (Ти Ес Ес Ей – TSSA), цитирана от Ройтерс. Това ще е е поредният от вълната протести, породени от галопиращата инфлация, която изпреварва повишаването на заплатите.

Асоциацията обяви, че настоява за коригиране на споразумението за заплатите на персонала в железопътните компании, след като отхвърли “обидното” предложение за повишение от 2 на сто.

Синдикатът все още преговаря за възможно споразумение с “Нетуърк рейл” (Network Rail), държавната компания, която е собственик и обслужва по-голямата част от британските железопътни линии и инфраструктура.

“Приветствам факта, че преговорите с “Нетуърк рейл” са в ход и се върви към изглаждане на различията. Времето ще покаже дали може да бъде постигнато споразумение и да се избегне нова стачка“, каза лидерът на Ти Ес Ес Ей Мануел Кортес.

Американският сенатор Бърни Сандърс, голяма фигура от левицата в страната си, ще подкрепи днес стачкуващите в британските железници, давайки международен обхват на протеста, предаде Франс прес.

“Бърни Сандърс, който е на посещение във Великобритания, ще отдели време, за да се присъедини към протеста на железопътния синдикат Aр Ем Ти (RMT) в знак на солидарност с транспортните работници и борбата им за добре функционираща транспортна система”, написа британският синдиката на сайта си.

Стачните действия във Великобритания от месеци растат, засягайки жп транспорта, авиацията, пощенските услуги, адвокатите по наказателни дела, служителите на телекомуникационната компания Би Ти (BT), работещите в Националната здравна служба (NHS) и медиите.

Кризата с цената на живота в Обединеното кралство става все по-сериозна, а инфлацията премина прага от 10 на сто и може да надвиши 20 на сто в началото на 2023 г., ако цените на газа останат високи, според “Голдман Сакс” (Goldman Sachs).

Обхватът на стачните действия в страната е безпрецедентен от 80-те години и ерата на Маргарет Тачър, поради което медиите говорят за “лятото на недоволството”, правейки паралел с известната “зима на недоволството” от 1978 и 1979 г.

Британското правителство в оставка на Борис Джонсън е в голяма степен пасивно от няколко месеца, въпреки повишението на цените на електроенергията – таванът на регулираните цени ще скочи с 80 на сто от октомври, което ще потопи две трети от британските домакинства в енергийна бедност, според университета в Йорк.

Следващият обитател на “Даунинг стрийт” 10 ще стане известен на 5 септември, като тачъристката Елизабет Тръс се смята за фаворит срещу другия претендент Риши Сунак, който е привърженик на бюджетната ортодоксия и е за спешните преки помощи при криза.
bta.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!