Печален рекорд: 29 удавени през август

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
52

Червеният флаг се вее високо, табели с правилата има навсякъде, но никой не слуша

Девет удавени в морето на юг от Бургас за 3-4 дни.

Много опасни вълни и подводни течения. И в повечето случаи летовниците не обръщат внимание на препоръките и изискванията на водните спасители. Те нямат права, освен да се помолят на туристите да излязат от морето, дори когато е опасно за тях, насила няма как да стане. Затова задължително трябва да има плажна полиция, която да задържа и глобява нарушителите на плажните правила.

Това искат спасители от Бургас и Варна, които всеки ден се сблъскват с безразсъдни летовници, които не се съобразяват с разпорежданията им за безопасно плажуване. А някои дори налитали на бой и сипели закани срещу водните гардове.

В САЩ и Канада има плажна полиция и глобите са солени. Нашата професия трябва да се защити, както е на лекарите, защото ние пряко жертваме и нашия живот, за да спасим някой, който е влязъл въпреки обявената забрана и опасност, казват гардовете.

“Нека за всяка ивица отговарят обучени плажни полицаи. Те да въдворяват ред, а не както е сега – при проблеми се обръщаме към Общинска полиция, но понякога ги чакаме дълго. А като дойдат, могат само да наложат глоба”, настоява старши спасителят от Бургас Петър Русев.

Сега наказанието е от 100 до 2000 лв., но най-често се налагали минималните. А след обжалване в съда често всичко приключвало със санкция от 20 лв. Според Русев и негови колеги огромна е нуждата всеки плаж да си има обучени охранители, които да имат правомощия да задържат туристи.

“Вярно, че в Америка сезонът е 8 месеца и там целогодишно има спасители и плажна полиция. При нас става дума за 4 месеца, но това не е малко. Нека органите на МВР, на Министерството на туризма да помислят какво да се направи. Ние сме спасители, не може да започнем да арестуваме туристи по плажа. Единственото решение, за да се намали водният травматизъм, е създаването на плажна полиция”, убеден е старши спасителят.

На практика едва 10% от хората се съобразяват с правилата и ни слушат, споделя доайенът на водното спасяване във Варна Георги Есов. Той има повече от 35-годишен стаж зад гърба си. Само в неделя той и екипът му са извадили повече от 30 души от бурното море на Централния варненски плаж.

Имал съм дни, когато плувките ми не могат да изсъхнат от вадене на удавници, не съм броил колко души съм спасил през годините, не това е важното.

Имаш пред себе си неуправляема тълпа от 200-300 души и се чудиш какво да правиш.

Червеният флаг се вее високо, табели с правилата има навсякъде, но никой не слуша. Свирим, оставяме без въздух, но безрезултатно, разказва спасителят.

Има хора, които осъзнават стореното.

Преди дни например отишло при него едно семейство, жената прегърнала едно от момчетата и през сълзи му благодарила, че е спасил живота. Уверила, че никога повече няма да пренебрегва правилата на морето.

“Значи трябва да се опарите, за да разберете”, твърдят момчетата.

От дългогодишната си практика спасителите установили, че българите по-често изпълняват препоръките им, но с чужденците, особено с руснаци, англичани и германци, трудно се излизало на глава. Често те били доста неадекватни заради алкохол или дрога.

Не минава ден без обиди и заплахи. Преди дни двама англичани влизат в дълга разправия, защото се засегнали, че им ограничават правата със забраната да влизат във водата. Морето край Варна било много бурно, вълните – видими с просто око силни, но те държали на своето.

Междувременно многолюдно семейство се настанило в работната зона на спасителния пост, която е оградена и забранена за плажуващи. Фамилията обаче точно пред поста харесала сянката – и точка. Наложило се да викат полиция, пише “24 часа”.

Велополицаите, патрулиращи в Морската градина, се отзовават най-бързо, но това не изключва нуждата от звено, специално обособено за самия плаж.

Според спасители по цялата крайбрежна ивица това лято масово се пие алкохол по плажовете.

Чужденци направо си идвали с бутилките, не разчитали само на плажните заведения, където алкохолът е по-скъп.

“Като се доближим до тях, миришат на алкохол. Но се правят на интересни, хвърлят се в големите вълни, които са 4-5 бала. Но в морето има мъртво вълнение, дупки, ями. Скачайки във вълните, не си дават сметка, че силата на водата може така да ги обърне, че да се забият в пясъка и да счупят я крак, я рамо. Мислят, че на тях не може да им се случи, че са добри плувци, обаче за два дни 8 човека се удавиха. Това е абсолютен рекорд! Само за август жертвите са 29″, притеснен е Петър Русев.

Август беше месец с много инциденти, извадиха много хора моите момчета
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!