Пазарната капитализация на Tesla се повиши с 40 млрд. долара за часове

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
74

Новината за присъединяването към S&P 500 повиши оценката на концерна до 440 млрд. долара, повече от добавената стойност на компаниите от индекса в понеделник

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Акциите на американския производител на електромобили Tesla Inc поскъпват с 11% преди началото на редовната борсова сесия във вторник, добавяйки по този начин около 40 млрд. долара към пазарната капитализация на концерна, съобщава Ройтерс. Поредният ръст в стойността на акциите на производителя влива допълнително пари и към личното състояние на основателя и главен изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск.

S&P Dow Jones Indices потвърди, след като борсата приключи търговията в понеделник, че ще добави компанията към основния индекс на Wall Street S&P 500 от 21 декември.

Пазарната капитализация на Tesla в размер на 400 млрд. долара е стократно по-висока от тази на по-малките компании в рамките на S&P, сочат данни на Refinitiv, което потенциално я прави най-голямото по рода си попълнение в индекса.

Tesla ще бъде и един от най-влиятелните компоненти в индекса с тежест, която е около тези на Berkshire Hathaway Inc., Johnson & Johnson и Procter & Gamble Co.

Компонентът е толкова голям, че S&P Dow Jones Indices заяви, че търси обратна връзка от инвестиционната общност, за да определи дали Tesla трябва да се добави наведнъж или на две отделни части. Компанията, която Tesla ще замени в индекса, ще бъде посочена по-късно, посочи операторът на индекса.

Подкрепена от десетилетие на ръстове на фондовия пазар, комбинираната пазарна капитализация на S&P 500 сега възлиза на близо 32 трлн. долара, а данните на S&P DJI в началото на тази година показват, че инвестициите, индексирани към показателя, достигат 4,6 трлн. долара.

Ако ръстът в цената на акциите на Tesla се задържи и след старта на редовната сесия, пазарната стойност на концерна ще достигне 440 млрд. долара, повече от общата пазарна стойност на компаниите в S&P, придобита от сесията в понеделник след новината за успешните тестове на ваксината срещу COVID-19 от страна на Moderna Inc.

Добавянето на Tesla към S&P 500 през декември може да доведе до по-спекулативни покупки.

През 1999 г. пазарната капитализация на Yahoo нарасна с 64% в рамките само на пет поредни сесии между новината, че компанията ще бъде добавена към индекса и самото ѝ включване към него. Пазарната капитализация на Yahoo по това време бе едва 56 млрд. долара.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!