Париж все по-ясно изплува като наследник на Лондон след Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
182

BlackRock и JPMorgan Chase са поредните големи имена, които се спират на френската столица
Икономическата зона Дефанс в Париж Снимка: Архив Ройтерс

Париж се превръща в предпочитания финансов търговски център в континентална Европа, след като някои от най-големите световни банки и мениджъри на активи се готвят за живота след Brexit, насочвайки операциите си от Лондон към Париж.

BlackRock и JPMorgan Chase са поредните две банки, които ще се присъединят кът Bank of America и Citigroup в избора на нов център, съобщават източници, запознати с процеса пред в. Financial Times.

През лятото Bank of America ускори подготовката си за Brexit като обяви подробности за новия си център във френската столица, който ще бъде с капацитет от 1000 души. Конкурентът от Wall Street JPMorgan Chase също изглежда все по-привлечен от Париж, посочват банкери, въпреки че тепърва предстои да бъде обявено каква част от бизнеса ще бъде пренесена във френската столица.

„С времето и в зависимост от това дали дадено място ще стане нов финансов център на Европа ние може да направим това, което направихме в Лондон преди 20 г. и да се консолидираме“, заяви пред Financial Times ръководителят на инвестиционното банкиране на JPMorgan Даниел Пинто.
Все още няма еднозначен отговор на въпроса къде ще се фокусират новите официални регистрации на банковите филиали. Германският Франкфурт и ирландският Дъблин бяха сред едни от най-често спряганите имена на градове. Париж обаче изглежда успя да надделее що се отнася до търговията – по-ценна победа заради работните места и данъците, които я придружават.

„Ако питате повечето хора в индустрията, избор номер едно е Париж“, посочва ръководителят на голяма инвестиционна банка, според когото разходите за труд са сходни като тези във Великобритания.

Друг важен фактор за избора на Париж е и усъвършенстваните френски регулатори, които от дълго време надзирават сложните операции на банки като BNP Paribas и Société Générale, посочват финансисти.

Плановете на големите банки са свързани с тези на техните клиенти – 70 мениджъри на активи, от големи групи до малки хеджфондове, са в процес на сдобиване с лиценз за опериране в Париж, посочват официални представители. BlackRock е основният сред тях, като компанията дори планира да превърне френската столица в свой паневропейски център, посочват двама източници. Това означава, че офисът на BlackRock в Париж може да се разрасне над шест пъти до между 200 и 300 души персонал само в рамките на година.

Въпреки това според единия от източниците на Financial Times подобен развой на събитията е „спорен“, тъй като Лондон ще продължи да бъде градът с най-големия офис на компанията, но „е напълно логично от структурна гледна точка“.

Сред другите финансови групи, които пренасочват бизнеса си към Париж, е и Morgan Stanley, която планира да увеличи персонала си там с 80 души. В същото време от Goldman Sachs посочиха, че Франция е приоритет в техните планове за удвояване на работната си сила в континентална Европа.

HSBC, която вече има голям френски клон, мести там до 1000 работни места от Лондон.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!