Българските емигранти губят големи суми от невъзстановен данък, твърдят експерти

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1335

Сънародниците ни се страхуват най-много от загубата на социални гаранции
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българските емигранти губят значителни суми. Това показват последните анализи на българското представителство на компанията за данъчна администрация RT Tax. Някои от емигрантите все още са уплашени от официалния процес на подаване на данъчна декларация и възстановяване на Данък общ доход (ДОД) от чужбина.

Сред сънародниците ни има множество заблуди и неясноти по отношение на процедурата – след възстановяването на данъците няма да се има правото на иск за пенсия от чуждата страна, ще се загубят социалните гаранции и бъдещата възможност за намиране на работа в чужбина. Същевременно поради липса на осведоменост завръщащите се от чужбина българи губят пари, които законно им принадлежат.
„Да започнем с факта, че при работа в чужбина данъчните декларации са като цяло задължителни и този процес се контролира от данъчните власти на чуждата държава. След подаване на данъчна декларация се изчислява точно кои данъци са платени, дали има надвнасяне или дали всичко подлежи на възстановяване. Възстановяването на данъци е само част от процеса на данъчно облагане, което няма нищо общо със социалните осигуровки. Това е правно възстановяване на парите на човек от чужда страна и невъзстановяването на данъка е същото като оставянето на рестото в магазина”, казва Милена Мандаджиева, управителна българското представителство на компанията за възстановяване на данъци.

Емигрантите, които се завръщат от чужбина, се страхуват най-много от загубата на социални гаранции.

Милена Мандаджиева припомня, че социалните осигуровки, подаването на данъчни декларации и възстановяването на данъци не са взаимосвързани, тъй като само данъците върху дохода се възстановяват, докато данъците върху социалната сигурност остават неприкосновени. Възстановяването на част или на целия Данък общ доход няма да доведе до заплаха за пенсията, трудовия стаж или възможността за работа в чужбина в бъдеще.

Експертът допълва, че върналите се емигранти понякога избягват да подават данъчни декларации до чужди държави, като се опасяват, че ще трябва да плащат данъци на България. Това не може да стане, защото България е подписала международното споразумение за двойно данъчно облагане с чужди държави, което възпрепятства налагането на двойно плащане на данъци върху един и същ доход в страната и чужбина. “Това означава, че когато сте платили данък върху доходите си в чужбина, можете напълно легално да си го възстановите частично или цялостно, без да рискувате отново да плащате данъци в България. Това е гарантирано от международните официални документи”, казва специалистът.

Попълването на данъчната декларация е важно не само заради възможността за възстановяване на Данък общ доход.

В повечето случаи този процес е задължителен и ако не попълните данъчната декларация, може да бъдете санкционирани. Това важи особено за самоосигуряващите се във Великобритания, които без изключение трябва да подават данъчни декларации на годишна база.

“Имало е случаи, в които хора, натрупали дългове за хиляди, се свързват с нас. Затова препоръчваме да подавате данъчни декларации за всяка фискална година. Въпреки това, дори ако сте натрупали дълг, е възможно да го намалите или елиминирате напълно – всеки случай е индивидуален”, споделя Мандаджиева.

Според данните на компанията при българите, които редовно попълват данъчните си декларации, средната възвръщаема стойност на данъци от чужбина е около 804 евро.

По статията работи: Надежда Бочева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!