Откриха нов вариант на Ковид-19 на Острова, разпространен е в 10 държави

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
85

Той се различава от доминиращия щам на Кент

Изследователи от Университета в Единбург са открили нов вид коронавирус във Великобритания, който вече се е разпространил в общо 10 държави, съобщава “Гардиън“, позовавайки се на шотландски учени.

Вариантът, наречен B1525, е идентифициран чрез секвениране на вирусни проби в Дания (35 случая), Великобритания (32), Нигерия (12), САЩ (7), Франция (5), Гана (4), Австралия (2), Канада (2), Йордания (2) и Испания (1). Както отбелязва изданието, първото секвениране на генома на този тип вирус е проведено през декември от експерти във Великобритания и Нигерия, съобщава ТАСС.

Изследователите подчертават, че новият вариант се различава от доминиращия щам на Кент на коронавирус в Англия по мутацията E484K в протеиновия шип, който се наблюдава и при бразилския, южноафриканския и бристолския щамове на вируса, предава БГНЕС.

На този фон експертите призоваха британските власти да увеличат броя на тестовете за коронавирус в онези райони на страната, където е идентифициран този вариант.

Миналата седмица главният медицински директор на Консултативната група за нови заплахи с респираторни вируси обяви откриването на нов щам на коронавирус в Югозападна Англия, Бристол, който е класифициран като “тревожна” мутация. Експертите информираха и за идентифицирането на друг щам в Ливърпул, класифициран като „вариант за изследване“.

Тогава лекарите добавиха, че сега в страната има четири мутации на коронавируса, които са класифицирани като “обезпокоителни“. В допълнение към гореспоменатите варианти на Кент и Бристол, те включват щамовете, открити за първи път в Южна Африка и Бразилия.

Щамът от Кент на коронавируса е идентифициран през септември миналата година, но привлече вниманието на експертите едва през декември, когато започна да става доминиращ в Англия. Според предварителните експертни оценки той може да бъде до 70% по-заразен от срещаните преди това генетични варианти на вируса в страната, а смъртността му може да бъде с 30% по-висока.

Снимка: БГНЕС
bgonair.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!