Откриха 40 мутации на коронавируса, зараза тръгнала от мач в Англия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1076

Откритието е дело на учени в Исландия

Учени от Исландия разкриха 40 мутации на коронавируса, който парализира целия свят от началото на годината. Те са изследвали щамовете на различни пациенти в северната държава, в която има почти 600 болни. Генетичните варианти могат да послужат като отпечатъци на вируса и по този начин да се проследи откъде е дошъл, пише Дейли Мейл. Именно по този начин исландските учени са установили откъде са дошли първоносителите на заразата в страната – Австрия, Италия и Англия. Установено е също така, че седeм от заболелите са посетили футболен мач в Англия, който не се назовава.

Мутацията е биологичен процес, който позволява на вируса да атакува човешкото тяло. Според учените инфекцията се е развивала при животните в продължение на години и дори десетилетия, преди да придобие способността да поразява и хората. Изследването може да даде повече отговори за поведението на вируса в човешка среда. Сред изследваните е имало пациенти, които са носили в тялото си различни варианти на коронавируса.

Изследването е обхванало 9768 души. 5000 от тях са били доброволци без никакви симптоми, но 48 от тях са се оказали с положителни проби. Участвали са и всички диагностицирани, както и хората от рискови групи със симптоми.
trafficnews.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!