Отбелязваме 24 май! Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
45

София ще отбележи тържествено и 130 години от написването на „Върви, народе възродени“ от Стоян Михайловски
На 24 май отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност.

София ще отбележи тържествено и 130 години от написването на „Върви, народе възродени“ от Стоян Михайловски,
съобщиха от пресцентъра на Столичната община, цитирани от БТА.

На церемонията пред Националната библиотека, която ще започне в 11:00 ч., организирана традиционно от Столичната община, за първи път химнът ще прозвучи в цялост – изпят от сборен ученически хор от софийските училища с диригент маестро Славил Димитров и рецитиран от актрисата Силвия Лулчева. Творческата идея за събитието е на агенция „Маккан София“.

Достъпът до паметника на светите братя Кирил и Методий ще бъде свободен, като организаторите приканват всички присъстващи да се включат в изпълнението на химна. Пълният му текст ще бъде изписан на знаменцата, които ще бъдат раздавани на честването.

В празничната програма ще прозвучи стихотворението на Иван Вазов „Аз съм българче“, изпълнено от най-малките участници в тържеството – първолаците Юрий Борисов и Боряна Бояджиева от Частно основно училище „Питагор“. Официално слово ще произнесе поетът Иван Ланджев. Ще бъде отслужен църковен водосвет и изпълнен гвардейски ритуал по поднасяне на венци.

От площад „Независимост“ в 10:30 ч. ще започне общоградско шествие и ще завърши пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека, където в 11:00 ч. започва церемонията.

От 12:00 ч. до 16:00 ч. пред Народния театър „Иван Вазов“ ще се проведе празничен концерт-спектакъл, организиран от Регионалното управление на образованието – София град, в който 500 ученици от столичните училища ще представят на голяма сцена български народни песни и танци.

На 24 май с безплатен вход ще работят

Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ, Регионалният исторически музей в София и филиалите му, Паркът-музей „Врана“ и Зоологическата градина в София.

Мултижанрова инсталация с цветни букви и любими български истории в аудио, срещи с автори и разказвачи,

и други изненади ще посрещнат посетителите на площад “Славейков” днес. Културната програма на събитието започва в 11:00 ч. с литературни четения и истории за малки и големи от съвременни автори и разказвачи като Мария Касимова-Моасе, Рене Карабаш, Катя Антонова, актрисата Силвия Петкова и литературния историк Катя Зографова. Специално за празника на площада идват и известните пейки “Скритите букви”, които представят българската кирилица и съвременна поезия по света.
vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!