От началото на инвазията Путин два пъти е бил на косъм да използва ядрено оръжие срещу Украйна

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
101

Първият такъв случай е бил през пролетта на 2022 година

Снимка: БГНЕС/ EPA

Възможността за ядрен удар по Украйна никога не е излизала от дневния ред на руския лидер Владимир Путин. Според руския историк и политолог Валерий Соловей е имало реална заплаха от използването на ядрени оръжия в Украйна от страна на Русия.

Валерий Соловей заяви, че Путин на два пъти от началото на инвазията през февруари 2022 г. е бил на косъм от използването на ядрено оръжие. Първият такъв случай е бил през пролетта на 2022 година.
„Бяхме буквално в навечерието на използването на тактически ядрени оръжия в продължение на няколко часа“, каза Соловей. Според историка тогава Путин можел да предприеме такава драстична стъпка по-скоро заради психологическия фактор, отколкото заради някакви изгоди на фронта.
„Вторият път беше сравнително скоро, доколкото ми е известно. Отново не разбирам причините, но в този момент не беше илюзорна възможност. Така че опцията остава”, каза той.

Шансът обкръжението на Путин да се противопостави на започването на ядрена война и да не позволи натискането на “червения” бутон е много по-голям сега, отколкото преди няколко месеца. Не става дума просто за неизпълнение на заповедта, а за нейното пълно блокиране. „Блокирането вече е нещо, което идва от хора, надарени с много голяма власт“, ​​каза Соловей. При това Путин не е разглеждал глобална ядрена атака, а използването на тактическо ядрено оръжие в една или повече точки, уточни Соловей.

Руската федерация, дори и при много голямо желание, няма да може реално да отмъсти на Киев за удара по центъра на Москва, извършен на 3 май. Кремъл вероятно ще използва тактика на „сплашване“ срещу Украйна. Това заяви междувременно бившият съветник на ръководителя на президентската канцелария Олексий Арестович.

Русия обвини вчера САЩ, че стоят зад атаката с дронове срещу Кремъл, която по думите ѝ е имала за цел да убие президента Владимир Путин. Белият дом отрече тези твърдения на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. На пресконференция в Москва Песков каза, че Вашингтон трябва да има пред вид, че Русия знае, че той избира целите и Украйна просто изпълнява американските планове. Той не предостави доказателства в подкрепа на твърдението си за участие на САЩ.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!