Още един министър от британското правителство може да си тръгне

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
240

Министърът за международното развитие Прити Пател се е срещала тайно с израелски лидери
Натискът върху Тереза Мей заради скандалите в правителството и Brexit се засилва. Снимка: Архив Ройтерс
Още един министър от британското правителство е заплашен от уволнение заради тайни срещи с израелски лидери, предава Франс прес.
Агенцията отбелязва, че това усложнява допълнително положението на премиера Тереза Мей, която вече има сериозни проблеми със скандала за сексуален тормоз и Brexit, съобщава БТА.
Министърът за международното развитие Прити Пател е извикана при Мей, за да даде обяснения. Това наложи тя да прекъсне обиколката си в Африка, която започна едва вчера, и да се върне в Лондон.
Ако Пател подаде оставка, тя ще е вторият напуснал британски министър за една седмица след оставката на министъра на отбраната Майкъл Фалън. Той се оттегли на 1 ноември, след като беше замесен в скандал за сексуален тормоз.
В понеделник британският министър за международното развитие се извини за срещите си с израелски лидери, сред които и премиерът Бенямин Нетаняху, по време на почивка през август. Британското правителство не било уведомено предварително за срещите и на тях не са присъствали други негови представители. Пател е била придружавана от Стюарт Полак, почетен председател на произраелската лобистка група “Консервативни приятели на Израел”.
След като беше подложена на натиск, в понеделник Пател е казала на Мей, че е говорила за възможността за финансиране на хуманитарната помощ, оказвана на ранени сирийци на Голанските възвишения, чиято окупация от Израел не е призната от Великобритания. Пател само е порицана от Мей.
Британски медии обаче твърдят, че министърът е укрила някои факти, което може да принуди премиерът да я уволни. Смята се, че в признанията си Пател не е обяснила, че тази помощ предвижда финансиране на израелската армия, която вече позволи евакуирането на над 3 100 ранени към израелски болници.
Пател не е признала и за среща с израелския министър на вътрешната сигурност Гилад Ердан, състояла се през септември. Ердан обаче публикува в Туитър своя снимка с нея в Лондон.
По статията работи: Миглена Иванова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!