Още един бустер срещу COVID-19 за рисковите групи планира Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
93

Великобритания ще предложи бустер ваксинация срещу COVID-19 на хората с висок риск от тежко протичане на заболяването, съобщи здравният министър Стив Баркли, след като съветниците на правителството препоръчаха поне още две ваксинационни кампании през 2023 г.

Съвместният комитет по ваксиниране и имунизация заяви, че смята за необходимо правителството да предложи бустер ваксинация на хората с висок риск през есента и допълнителна подсилваща доза ваксина през пролетта за по-малка група хора – сред които по-възрастните и пациенти с понижен имунитет.

“Променяме програмата за ваксиниране срещу COVID-19 за 2023 г. след съвет от Съвместния комитет за ваксиниране и имунизация (JCVI)”, съобщи Баркли в “Туитър”
Освен планирания есенен бустер, през пролетта “може” да бъде предложен допълнителен бустер за хора в най-голям риск.
Есенната бустер програма за 2022 г. в Англия ще приключи на 12 февруари, добави той.

Как е в Европа

Засега здравните агенции на ЕС не са коментирали плановете за ваксинация през 2023 г., след препоръчаното за есента подсилване на имунитета на хората над 65 г. и тези с отслабен имунитет.

Европейската комисия има договор с производителя на иРНК ваксина срещу COVID-19 “Пфайзер”/”Бионтех” за доставка на 1.8 млрд. дози от двувалентната ваксина, адаптирана срещу “Омикрон” до края на годината.

И в България

България поиска от Комисията да откаже от нейно име доставките на препарата за 2023 г.

В отговор на въпрос на “Дневник” говорител на Европейската комисия заяви, че тя е наясно с променящите се нужди на държавите членки.

В същото време той добави, че Управителният съвет по ваксините, в който заседават здравни експерти от страните членки, трябва да продължи работата “по адаптирането на доставките на ваксини през следващите години и за разширяването им за по-дълъг период от време”.

Според говорителя, ако е необходимо, Европейската комисия ще свика среща на политическо ниво, за да се обсъди нуждата от адаптиране на доставяните количества ваксини в отделните държави.

България е най-слабо ваксинираната срещу COVID-19 държава в ЕС. Едва 30.4% от населението е със завършен курс на първоначална ваксинация. Първи бустер имат 12%, а втори – 1.6% от българите.

Средно за ЕС с две дози ваксини са 75% жителите на 27-те държави-членки. С един бустер са 54.7%, а с втора подсилваща доза са 13.6% от европейците. 1.4% имат поставен трети бустер срещу COVID-19 според данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!