Мерки срещу Скопие. Външният министър разкри българските ходове

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
56

Страната ни ще вземе всички мерки по отношение на случая “Пендиков” и те вече са в ход, обяви в интервю за БНТ служебният министър на външните работи Николай Милков.

Той заяви, че когато се е случила атаката срещу Пендиков в РСМ първоначално е имало стъписване и са признали на различни нива, че това е престъпление от омраза. След това са започнали да се прокрадват сценарии, че Пендиков бил наркоман и наркодилър, а най-смелите твърдят, че българските клубове са места на организирана престъпност и че се финансират от наркотрафик. “Това е наратив, който не можем да споделяме и ще вземем всички мерки”, каза Милков.

Той вече е информирал на Съвет Външни работи в Брюксел външните министри на страните членки на ЕС. Разпространен е до всички държави членки писмен меморандум по тези въпроси. Предстои да бъде направена среща у нас с всички посланици на държавите членки. Ще използват и други механизми, включително механизма на ОССЕ, които имат още наблюдаваща мисия в Скопие. Имаме инструментите на Съвета на Европа, уточни Милков.

Външният ни министър заяви още, че за честванията на Гоце Делчев на 4 февруари двете страни и основно институциите в РСМ трябва да запазят спокойствие и да се въздържат от каквито и да било провокации, за да се осигури необходимият ред, така че всеки който желае да отиде и да се поклони.

“По отношение на контраатаката срещу Ангел Джамбазки и други наши политици, мисля, че това е част от някакъв нов наратив македонски, който да направи така че да се омаловажи първо атаката срещу българина, системните атаки срещу българските клубове и общности там, които ескалират. Които започнаха с приемането на един репресивен закон там, продължи с палеж, за който беше получена условна присъда, последва стрелба и сега физическа разправа с човек, който е член на българската общност. Там се опитват да ни вменят една поделена вина – от двете страни на границата има луди глави. Не може да има такива аналогии”, каза Милков.

Той напомни, че в центъра на Френското предложение е спазването на правата на нашите сънародници в РСМ.

Не пожела да коментира думите на македонския президент Стево Пендаровски, а само каза:

“Като доктор по история мога да кажа, че ако има жертви от едната страна – той споменава за 12 човека, аз бих споменал за хиляди души, които са били избити, 300 000 прогонени между двете войни. Сигурно е чувал за “Голий оток”, където след Втората световна война са били интернирани и загинали стотици българи, само заради това, че имат българско самосъзнание. Те нямат представа за историята си, защото още не са отворили архивите на тайните си служби, може да им помогнем за това, ако желаят”, каза Милков.

standartnews.com

 

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!