Още 37 случая на маймунска шарка във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
588

Снимка: iStock

Шотландия регистрира първи случай, всички останали новозаразени са в Англия
Нови 37 случаи на маймунска шарка са регистрирани във Великобритания, с което общият им брой става 57.

Шотландия регистрира първи случай на маймунска шарка, всички останали новозаразени са в Англия. Британските здравни власти заявиха, че макар и зачестяващите случаи да пораждат загриженост, рисковете за населението са минимални. От Агенцията за здравна сигурност заявиха, че заразените трябва да се самоизолират за 21 дни.

Вирусът се предава при близък контакт. Голям процент от заразените са хомосексуалисти. Маймунската шарка не е смятана за предаваща се по сексуален път инфекция, но вирусът може да бъде предаден пряко по време на секс. Вирусът може да се разпространи и при докосване на дрехи, спално бельо или кърпи, използвани от заразен или при кашляне и кихане. Маймунската шарка досега много рядко е засичана на друго място освен Африка, където е ендемична при животните.

Професор Калъм Семпъл от университета в Ливърпул заяви, че изглежда вирусът е намерил подходяща ниша, експлоатирайки характеристики на човешкото поведение. Положителен момент обаче според професор Семпъл е, че понеже вирусът има сравнително дълъг инкубационен период и симптомите са кожни, има възможност за проследяване на контакта и да се прекъсне веригата на предаването му.
nova.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!