Опит за контрабанда на старинни предмети предотвратиха митничари от Калотина София

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
588

Опит за контрабанда на старинни предмети предотвратиха митничари от Митнически пункт Калотина, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".

При щателна митническа проверка на лек автомобил „Фолксваген Голф“ с немска регистрация, митничарите се натъкнали на предмети с вид на движими паметници на културата. Открити са умалена декоративна кана с дръжка, изработена от камък, статуетка на човек и част от друга статуетка, представляваща човешка глава с шлем, както и керамична плочка, изобразяваща войник стъпил върху лъв. Всички предмети са с размери между 6 и 11 см. Засега не е ясно каква е културната им стойност. Тепърва ще бъдат огледани от специалист, които да установи истинността на артефактите и стойността им за науката. Работата по случая продължава. Вероятно предметите са преминавали транзит през България, тъй като лекият автомобил се е движел в посока от Турция за Германия, а в него са пътували ливански гражданин и турски гражданин с немски паспорт, се посочва в съобщението.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!