Опасностите на предстоящия икономически бум на Тръмп

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
92

Най-голямата заплаха ще дойде от Федералния резерв на САЩ, носейки два основни недостатъка, пише коментаторът Едуард Лус
Снимка: Ройтерс
Анализаторите не просто казаха, че Доналд Тръмп ще изгуби на изборите миналия месец. Те смятаха, че пазарите ще се сринат, ако той спечели. Или точно обратното на това, което се случи. Инвеститорите очакват всички добри неща, които Тръмп обеща, и нищо от лошите, пише коментаторът за Financial Times Едуард Лус.
Вместо глобални търговски войни и масово депортиране на имигранти, фондовите пазари предвиждат понижаване на данъците, намаляване на регулациите и повече разходи. Почти всеки индекс удря рекорди от 8 ноември насам, добавяйки над 1 трлн. долара към американските фондови оценки и почти 5% към борсовата претеглена стойност на долара. Глобалните пазари се подготвят за бум на Тръмп. В това отношение той вече е наследник на Роналд Рейгън.
Но семената за обрата при „търговията на Тръмп“ вече са посети. Най-голямата заплаха ще дойде от Федералния резерв на САЩ. В сряда председателят на Фед Джанет Йелън почти сигурно ще повиши лихвените проценти в САЩ за втори път от десетилетие.
Преди победата на Тръмп Фед сигнализира, че е вероятно да повиши лихвените проценти само три-четири пъти преди 2019 г. Причината е, че очакваше продължителни фискални икономии. Победата на Тръмп обаче тотално провали това. Единно републиканско правителство вероятно ще въведе фискалните стимули, които то блокира за демократите толкова години.
Ефектът върху американската икономика ще бъде рефлационен. Дори ако намалите наполовина плановете на Тръмп за понижаване на данъците с 5,7 трлн. долара и за още разходи за инфраструктура в размер на 1 трлн. долара, фискалните му стимули все пак ще са огромни. Тъй като безработицата в САЩ вече е доста под 5%, Йелън няма да има друг избор освен да ускори планираното увеличение на лихвените проценти, пише Лус.
Това носи и положителни страни. Американската парична политика ще се върне към нормалното си състояние много по-бързо от очакваното, което ще даде на Фед по-голяма огнева мощ да се пребори със следващата рецесия. Довиждане, „ново нормално“ на почти нулеви лихвени проценти. Здравей, старо нормално, при което централните банкери се борят с т.нар. animal spirits на икономиката (терминът „аnimal spirits“ е използван за първи път от Кейнс и описва инстинктите и емоциите, които оказват влияние върху човешкото поведение, и може да се измерят например в потребителско доверие – бел. ред.)
Има обаче два фрапантни недостатъка, коментира авторът. Първият е, че това ще доведе до сблъсък между Фед и Тръмп. Никой президент не харесва централни банкери, които отнемат купата на победителите, докато партията все още загрява. Мандатът на Йелън приключва в началото на 2018 г. – т.е. след около година. Обещанието на Тръмп от кампанията му да уволни Йелън е едно от лошите неща, от които според пазарите той вече се е отказал.
Във всеки случай американският президент няма правомощието да уволни шефа на Фед. Но Тръмп може да направи живота на Йелън непоносим. Кой ще номинира той за двете празни места в борда на Фед ще даде по-ясна представа за посоката, в която той иска Фед да поеме. Една от номинациите може да се окаже бъдещият наследник на Йелън. Как Тръмп ще отговори на повишаването на лихвените проценти от Фед – чрез Twitter или по друг начин, ще бъде ключово. Едно нещо е да изразиш в Twitter недоволството си от Фед по време на кампанията си, съвсем друго е да го направиш, когато вече седиш в Овалния кабинет.
Не трябва да се вярва особено на обещанието на Тръмп да избере поддръжник на по-високи лихвени проценти на мястото на Йелън. Републиканците често осъждат хлабавата парична политика, когато са в опозиция, но я приемат, когато са на власт. Същото важи и за фискалните дефицити.
С думите си бившият вицепрезидент Дик Чейни улавя именно това: „Рейгън доказа, че дефицитите нямат значение“. Като силно задлъжнял строителен предприемач, Тръмп често се самоописва като човек на „ниските лихвени проценти“. Той ще иска да бъде и президент на ниските лихвени проценти. Ако Йелън промени това, Тръмп винаги може да възстанови подкрепата си за законодателство за „одит на Фед“ в Капитолия.
Вторият голям недостатък е ефектът върху американския долар, продължава Лус. Когато комбинирате фискално разхлабване с парично затягане, неизбежно е валутата да не поскъпне. Това ще намали допълнително разходите за внос и ще повиши цената на износа. Американският търговски дефицит – включително този с Китай, който е допринесъл почти 400 млрд. долара миналата година – ще се увеличи. Нарастващите дефицити по текущата сметка са друга характеристика на управлението на Рейгън.
Голямата разлика е, че Тръмп обеща да ги намали. Връщането назад на глобализма и репатрирането на американското производство бе в сърцето на кампанията на Тръмп. Дали той може да си позволи да се откаже от това? И как ще се отрази това на рейтинга му?
Именно тук лошите обещания от кампанията на Тръмп отново излизат наяве. Американските пазари са достатъчно мъдри, залагайки, че Тръмп ще забрави за глобалните търговски войни в краткосрочен план за сметка на експанзивен бум в стил Рейгън. Номинирането на инвестиционни банкери на ключови икономически позиции – основно от Goldman Sachs, вдъхна доверие на Wall Street. Първата фаза от мандата на Тръмп ще бъде „Government Sachs” (Правителство Sachs) като новото нормално. Но това ще се промени, когато нещата загрубеят.
Изкушението да подкопае независимостта на Фед, да направи Китай изкупителна жертва, да съживи разговорите за депортиране на имигрантите и да наложи мита върху Мексико ще се увеличава заедно с търговския дефицит. И в този момент пазарите ще си спомнят от какво точно се страхуваха още от началото по отношение на Тръмп.
Но преди това да се случи, ще мине още известно време, завършва Лус. За последните 18 месеца Тръмп води неподражаема антиелитарна президентска кампания. През следващите няколко месеца елитите на Америка може да очакват най-голямото си намаляване на данъците и неочакван тласък за цените на активите от години. Не е учудващо, че пазарите са така зашеметени.
По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!