Ирландия върви към налагане на контрол на наемите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
97

Правителството ще трябва да се споразумее с опозицията, която смята, че ограниченията са прекалено големи
Дисбалансите на жилищния пазар в Ирландия са най-видими в Дъблин и Корк. Снимка: архив, Ройтерс
Правителството на Ирландия предложи временни мерки за контрол на наемите в двата най-големи града в страната, предава Ройтерс.
За да мине мярката за ограничаване на ръста на наемите до 4% в парламента обаче може да се наложи кабинетът да я преправя, допълва информационната агенция.
След срива в сектора на имотите в страната от 2008 г. дисбалансът между търсене и предлагане на жилища се задълбочава. Като цяло предлагането значително надвишава търсенето, но предлагането е концентрирано в неатрактивни райони, където няма шанс новото строителство да бъде реализирано напълно.
В големите градове същевременно, и особено в Дъблин, наемите и цените на жилищата са дори над предкризисните равнища заради наплива на хора и изоставащите темпове на ново строителство. Това доведе и до рекордните ръстове на цените, заради което Ирландия в момента е един от най-бързо растящите пазари на имоти в Европа.
През третото тримесечие наемите в Ирландия са се увеличили средно с 11,7% на годишна база, което е най-бързият ръст за последните 10 години. В Дъблин наемните равнища са с 10% над предкризисните върхове.
„Слагаме юздите на коня, който почти излезе извън контрол в последните две години“, коментира жилищният министър на Ирландия Саймън Ковъни. Той признава, че мярката е доста противоречива, но обеща да се търси баланс.
Съгласно плана на правителството Дъблин и Корк попадат в зоната на градовете със силен възходящ натиск върху наемите, тъй като през последните шест тримесечия са отчетени ръстове от над 7 на сто.
Новопостроените жилища обаче, както и реновираните съществуващи имоти, се изключват от правилото, за да се насърчи предлагането.
Правителството обаче не разполага с мнозинство в парламента, за да приеме мярката и ще трябва да търси съдействие и от опозицията. Политическите лидери обаче смятат, че 4% ръст е твърде голямо ограничение и заради въздействието върху публичните компании за инвестиции в имоти – най-големия частен собственик на имоти в страната.
По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!