Омикрон забави ръста на строителството във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
93

Индексът на мениджърите по поръчките в строителството достигна тримесечно дъно през декември

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Ръстът в строителния сектор на Великобритания се е забавил през декември на фона на разпространението на омикрон щама на коронавируса, показват данни от проучване, цитирани от Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките в строителството PMI на IHS Markit е спаднал до тримесечно дъно, равнявайки се на 54,3 пункта. За сравнение – през ноември показателят е бил 55,5 пункта. Прогнозите на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бяха за ниво от 54,3 пункта.

Активността в гражданското строителство е отбелязала спад за пръв път от февруари, а ръстът в търговията се е забавил. Единствено жилищното строителство е отбелязало повишение през декември, показват данните от проучването.
Голяма част от анкетираните са изтъкнали проблемите, породени от бързото разпространение на омикрон. Заради новия щам броят на новозаразените в страната е достигнал рекордни равнища миналия месец.

„Строителните компании във Великобритания приключиха 2021 г. на една леко по-слаба основа, докато подновените ограничителни мерки забавиха възстановяването, особено в търговските дейности и в гражданското строителство“, каза директорът на IHS Markit Тим Мур.

Подобно на индексите за секторите на производството и услугите, данните, за които бяха публикувани по-рано тази седмица, проучването за строителството показа облекчаване на високия инфлационен натиск, на който са подложени компаниите.

Показателят от проучването, измерващ забавянията във веригите на доставки, е достигнал до най-високото си ниво от ноември 2020 г. насам. Това е сигнал за намалели проблеми в доставките. „Изглежда най-лошата фаза при забавянията във веригите на доставки е преминала, докато наличието на продукти и суровини продължи да се подобрява през декември“, каза Мур.

Общият PMI, обединяващ данните за услугите, производството и строителството, е спаднал до 53,6 пункта през декември спрямо 57,4 пункта през ноември. Това е най-ниското ниво от февруари и е понижение, което до голяма степен отразява удара на омикрон върху бизнеса, насочен към потребителите.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!