Омикрон преодолява защитата от ваксините, още по-лесно имунитета при преболедували

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
343

Дори след бустерна доза защита срещу новия вариант е намалена

Преболедували и напълно ваксинирани лица са изложени на риск от заразяване с варианта Омикрон. Той е напълно устойчив на всички антитела, които се използват в клиничната практика. Това показват данните от ново прочуване на изследователи от Колумбийския университет, в сътрудничество с учени от Университета в Хонконг.

“Не е твърде пресилено да се каже, че SARS-CoV-2 вече е само на една или две мутации от това да бъде напълно резистентен към настоящите антитела. Това важи както за моноклоналните антитела, използвани като терапии, така и за антителата, създадени чрез ваксинация или инфекция с предишни варианти”, твърдят учените в публикация в списание “Nature”.

В новото проучване е тествана способността на антителата, генерирани чрез ваксинация, да неутрализират Омикрон в лабораторни тестове. Те противопоставят антителата срещу живи вируси и срещу псевдовируси, създадени в лаборатория, за да имитират Омикрон.

Антителата на хора, двойно ваксинирани с някоя от четирите най-широко използвани ваксини са значително по-малко ефективни при неутрализирането на Омикрон в сравнение с предишните варианти. Антителата от преболедували лица са били още по-малко склонни да неутрализират Омикрон.

Лицата, които са получили бустерна инжекция с някоя от двете иРНК ваксини, вероятно са по-добре защитени. Но дори техните антитела са показали намалена неутрализираща активност срещу Омикрон, информира БГНЕС.
“Новите резултати показват, че преболедувалите и напълно ваксинираните са изложени на риск от заразяване с варианта Омикрон. Дори третата бустерна ваксина може да не предпази адекватно от инфекция с Омикрон. Препоръчително е да си я направите, тъй като все пак ще се възползвате от известен имунитет”, каза директорът на Изследователския център по СПИН “Аарон Даймънд” д-р Дейвид Хо.

Снимка: Bloomberg.com
bgonair.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!