Омикрон – много по-нисък риск от хоспитализация

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
122

Това показват данни от от Великобритания

Илюстрация: CDC/ Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM

Има по-нисък риск от хоспитализация за хора с вариант на коронавируса омикрон в сравнение с делта, но по-голямата заразност на омикрон може да доведе до значителен брой нуждаещи се от болнично лечение, заяви правителството на Обединеното кралство.

Анализът на предварителните данни от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) показа, че индивид с омикрон е между 31% и 45% по-малко вероятно да посети болница в сравнение с някой с делта и с 50 до 70% по-малко вероятно да бъде приет за лечение, предаде „Ройтерс“.
Главният изпълнителен директор на UKHSA Джени Харис каза, че това е „окуражаващ ранен сигнал, че хората с омикрон, може да са изложени на относително по-нисък риск от хоспитализация, отколкото тези, които имат други варианти“. „Въпреки това, трябва да се отбележи, че това са ранни данни и са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези открития“, каза тя.

Анализът на UKHSA е силно несигурен поради малкия брой случаи на омикрон в момента в болница, невъзможността да се измерят ефективно всички предишни инфекции и ограниченото разпространение на омикрон в по-възрастните групи, съобщиха от агенцията.

Все пак констатациите допълват ранните доказателства за тежестта на заболяването, което новият вариант може да причини и са в съответствие с обнадеждаващите признаци от проучвания от Imperial College London и Университета в Единбург.

Преносимост, тежест на заболяването и дали омикрон избягва ваксините са трите големи въпроса, на които се опитват да отговорят органите на общественото здравеопазване и вирусолозите, докато правителствата преценяват дали трябва да предприемат непопулярни, икономически вредни стъпки, за да овладеят последната вълна от инфекции.

Омикрон може да изглежда по-мек, защото хората са ваксинирани или имат някаква естествена защита от предишна инфекция. Възможно е също вирусът да се е променил по начин, който предизвиква по-леки симптоми. Младите хора – голям дял от случаите на омикрон – също са по-малко склонни да страдат от тежко заболяване.

Агенцията каза, че доказателствата показват, че защитата срещу симптоматично заболяване е намаляла след втората доза ваксина срещу Covid-19 и след това се е подобрила след бустера. Но данните показват, че допълнителната защита е започнала да намалява по-бързо срещу омикрон, отколкото срещу делта, като е с около 15-25% по-ниска от 10-тата седмица след бустер дозата.

Около 9,5% от хората с омикрон са преболедували Covid-19 по-рано, като според UKHSA това е вероятно да бъде значително занижена оценка, тъй като много предишни инфекции са били асимптоматични и не са открити от анализа.
economy.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!