Около четвърт от работещите британци са в принудителен отпуск

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
360

Компаниите поискаха от правителството 8 милиарда паунда, за да поддържат сметките си за заплати по време на коронавирусната карантина

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Близо една четвърт от работещите във Великобритания са били пуснати в принудителен отпуск, съобщи в Twitter Агенция “Приходи и митници” на Нейно Величество (HM Revenue and Customs). 6,3 милиона служители на 800 000 работодатели във Великобритания са били пуснати в принудителен отпуск, позовава се агенцията на данни до полунощ в неделя.

Това представлява 23% от работещите в частния сектор общо 27,5 милиона британци, според най-новите данни на пазара на труда, и подчертава колко силно петата най-голяма икономика в света разчита на държавата по време на пандемията от коронавирус, предава Ройтерс. В същото време компаниите поискаха от правителството 8 милиарда паунда, за да поддържат сметките си за заплати по време на коронавирусната карантина.
Според схемата за задържане на работа по време на коронавируса, която е ключова за усилията за прекратяване на уволненията на работници от компаниите по време на принудително спиране на голяма част от икономиката, държавата плаща 80% от заплатите на работниците в размер на до 2500 паунда на месец.

Схемата трябва да продължи до края на юни. „Работя, за да измислим най-ефективният начин да преодолеем схемата и да улесним връщането на хората на работа по премерен начин”, заяви финансовият министър Риши Сунак в интервю за ITV News, цитирано от Ройтерс.

Н”о както предполагат някои сценарии, ние потенциално харчим толкова много за тази схема за принудителен отпуск, колкото например за Националната здравна система (NHS). Ясно е, че това не е устойчива ситуация”,

Самата схема вероятно ще струва на публичните финанси около 39 млрд. паунда въз основа на предположението, че 30% от служителите са записани в нея, показват официалните бюджетни прогнози.

Социалният министър Тереза Кофи заяви, че правителството е получило 1,8 милиона искания за социални плащания между 16 март и края на април чрез системата си за обезщетения „Universal Credit“.

Обезщетенията за универсален кредит се изплащат на хора на работа, както и на тези, които са загубили работата си. Кофи казва, че като цяло обемът на молбите е бил шест пъти по-голям от предкоронавирусния през този период и че за една конкретна седмица увеличението е било десетократно.

Официално проучване от миналата седмица показа, че две трети от британските фирми са поискали публични пари за покриване на заплатите на временно уволнен персонал.

Друга част от стратегията на правителството – предлагането на гарантирани от държавата заеми за компаниите – постигна по-малък напредък.

Данните от анкета показват, че сумата на гарантираните от правителството банкови кредити за малки и средни предприятия е нараснала до 4,1 милиарда паунда до 28 април, спрямо 2,8 милиарда паунда през предходната седмица.

По статията работи: Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!