Около 40% от гласувалите във Великобритания са подкрепили „Има такъв народ“

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
660

Слави ТрифоновСнимка: БГНЕС
Великобритания не е изключение от голямата подкрепа, която получи партията „Има такъв народ“ на Слави Трифонов сред избирателите в чужбина в проведените парламентарни избори. При преминалите при голяма активност избори на Острова имаше и такива гласоподаватели, които не успяха да упражнят правото си на вот.

Първоначалните данни показват, че около 40 процента от гласувалите във Великобритания българи са подкрепили партията „Има такъв народ“. Втора е „Демократична България“. „Възраждане“ изпреварва БСП и ГЕРБ. По-пълни и по-конкретни данни, разбира се, могат да се очакват по-късно. Успехът на „Има такъв народ“ се обяснява с това, че освен, че Слави Трифонов е много популярен сред българите на Острова, те смятат, че неговата партия е тази, която предлага реална промяна. Много от българите, с които разговарях вчера след като бяха пуснали бюлетините си, без да имам право да цитирам личното им мнение в изборния дан, бяха лаконични, че са гласували за „по-добра България“ и за „промяна“.

Изборният ден бе много натоварен, но като цяло много добре организиран. Поради по-малкия брой секции в сравнение с предишни избори или референдуми, заради факта, че Обединеното кралство вече е извън ЕС, се стигна до събиране на големи опашки от хора.

Бяха направени опити за пренасочване на хора към секции, които са по-малко натоварени, но въпреки това на места се стигна до удължаване на изборния ден с един час, както е по закон.

В секцията в „Палмърс Грийн“ в Северен Лондон обаче и след този час останаха около 100 души, които не успяха да гласуват. Недоволните след дългото чакане българи изразиха шумно възмущението си. Пристигналата полиция ги посъветва да се разотидат и да отправят оплакванията си към българското посолство.

В някои от най-натоварените секции имаше и такива, най-вече майки с деца, които се отказаха при вида на дългите опашки. Изборите се проведоха в условия на локдаун.

Като цяло, въпреки голямото събиране на хора на едно място, мерките за дезинфекция, дистанция и носене на маски бяха съблюдавани.

Гласувалите дадоха добра оценка на организацията при тези условия, а самите те проявиха много търпение и разбиране.
bnr.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!