Oh, No! При твърд Brexit може да се стигне до празни рафтове на Острова

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
186

Търговски вериги предупреждават, че не могат да се запасяват с пресни храни
Пълните витрини и щандове може да останат само спомен. Снимка: Ройтерс

Oh, no! Управителите на редица супермаркети и вериги обекти за бързо хранене (Fastfood) във Великобритания, предупредиха, че може да се стигне до празни рафтове в магазините при твърд Brexit.

В писмо до британските депутати те ги призовават „спешно да намерят решение“, за да се избегне напускане на ЕС без сделка. В противен случай може да се стигне до недостиг на продукти в британските магазини и до повишаване на цените, става ясно от документа на секторната организация Британски консорциум на търговците на дребно (BRC), цитиран от BBC.
Търговски вериги предупреждават, че не могат да се запасяват в пресни храни и че Великобритания разчита много на ЕС в това отношение.

В писмото, до което BBC e получила достъп, се посочва, че ще има значителни рискове в осигуряването на избор и качество на храни.

Също така се призовават депутатите да работят заедно и спешно да намерят решение за избягване на сътресението от излизането на Великобритания от ЕС без сделка.

Документът използва оценката на правителството, според която превозът на товари през френското пристанище Кале може да спадне с 87 процента спрямо сегашното равнище, като под въпрос са поставени наличността и срокът на годност на много продукти.

Документът е подписан от ръководителите на 10 вериги, сред които Co-op, Lidl, Sainsbury’s и McDonald’s, както и британската организация BRC. Сред тези, които не са подписали документа, са най-голямата верига Tesco (която днес обяви преструктуриране и закриване на работни места), както и германският дискаунтер Aldi.

В писмото се изразява безпокойство по повод митата, тъй като в момента само 10 процента от британския внос на храни е обмитяван по правилата на Световната търговска организация (СТО).

Ако Великобритания се върне към правилата на СТО, цените на вноса ще се вдигнат изключително много, което пък ще окаже натиск върху цените на храните, предупреждават търговците на дребно. Според документа близо една трета от хранителните продукти във Великобритания идва от ЕС.

През март ситуацията се изостря, тъй като тогава не е сезон за британското производство, се допълва в документа. В този период на годината 90 на сто от марулите, 80 на сто от доматите и 70 на сто от дребните плодове като ягодите, продавани във Великобритания, са отгледани в други страни от ЕС, се отбелязва в писмото.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март, но все още няма споразумение, което да уреди условията на раздялата и бъдещите отношения, след като британският парламент отхвърли сделката, постигната от премиера Тереза Мей. Очаква се във вторник британският парламент да гласува редица промени на плана на Мей, които пък биха могли да начертаят бъдещата посока на Brexit.

По статията работи: Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!