Ограниченията пред Airbnb в Лондон ще доведат до загуба на резервации за 400 млн. долара

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
140

Преходите на платформата от британската столица се очаква а са малко над 100 млн. долара
Снимка: архив, Ройтерс
Airbnb ще изгуби резервации на стойност над 400 млн. долара в Лондон през тази година заради решението на компанията да наложи ограничения за краткосрочните наеми, съобщава Financial Times.
Изчисленията се базират на данни на търсачката за настаняване AllTheRooms и анализ на изданието.
Airbnb отстъпи пред регулаторите в британската столица и ограничи броя на нощувките на годишна база, за които собствениците на имоти в Лондон ще могат да ги отдават на туристи. За Лондон прагът е 90 нощувки, а за Амстердам – 60.
Според други изчисления на FT около една трета от спестяванията, които компанията предлага на потребителите си, идват от някои данъчни предимства, която тя има пред хотелите заради бизнес модела си.
Данъчните преимущества на Airbnb са особено видими в Лондон, където има висок данък за имотите на бизнеса, както и ДДС за хотелските услуги. Частните собственици на имоти, които ги отдават под наем, включително и части от тях, обаче са изключени от данъчния режим.
Регулаторните органи в много градове по света твърдят, че Airbnb нарушава правилата и се опасяват, че заради по-атрактивните приходи от краткосрочните наеми се ограничава и предлагането на жилища на дългосрочния наемен пазар.
На практика половината от нощувките в Лондон, реализирани чрез Airbnb през 2016 г., са застрашени, сочат данните на AllTheRooms. През тази година резервациите през платформата може да спаднат с над една трета в сравнение с броя им без ограниченията, изчислява търсачката.
Преди лимита на нощувките AllTheRooms очакваше резервациите чрез Airbnb в Лондон да се увеличат до 1,24 млрд. долара през тази година от 600 млн. долара през миналата година, което представлява увеличение повече от два пъти. Сега обаче се очаква резервациите да се увеличат до около 812 млн. долара.
Компанията налага такса от около 13% за всяка резервация, което означава, че приходите ѝ в Лондон за тази година ще са малко над 100 млн. долара.
Компанията коментира, че ограниченията няма да свият предлагането за туристите в британската столица, които търсят бюджетно настаняване извън хотелите. Платформата твърди също така, че по-голямата част от собствениците на имоти няма да бъдат засегнати от мярката, тъй като те отдават части от жилищата си, а не цели имоти.
По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!