Няма да има стачка в железниците

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
578

Синдикатите и ръководствата на БДЖ и НКЖИ подписаха споразумение, което спря обявената за днес осемчасова стачка на железничарите.

Няма да има стачки в железниците, постигнахме споразумение, съобщи Валентин Никифоров, председател на стачния комитет на КНСБ и вицепрезидент на синдиката.
Ако не беше постигнато споразумение между синдикатите и ръководството на БДЖ и НКЖИ днес влаковете нямаше да се движат по 8 часа – от 08.00 до 16.00 часа.
Договорено е да не се правят съкращения на експлоатационния персонал, както и да се извършат изплащания на ваучери.
Съкращенията в администрацията ще бъдат предмет на допълнителни преговори, каза Никифоров, цитиран от БГНЕС. Той изрази благодарността си към всички служители и работници от жп сектора, които днес са излезли на протест и са успели да постигнат тези добри резултати.
По най-важната точна от споразумението – за съкращенията в железницата, е записано, че намаляване на персонала ще се извършва единствено по реда на Колективния трудов договор, а именно само чрез съгласието на синдикатите, каза  председателят на Федерацията на транспортните работници към КТ „Подкрепа” Розен Зарков.
Ваучерите за храна на служителите от БДЖ ще бъдат платени по график, като срокът за това е до октомври тази година, уточни той.
Имаше много емоции, но сега спокойно мога да кажа, че сега в държавата има един конфликт по-малко.
Това заяви пред БиТиВи транспортният министър Александър Цветков по повод подписаното „примирие.”
Той подчерта, че не трябва да се говори за отстъпки, на която и да било от двете страни, а само за реформи в БДЖ, които продължават и ще бъда направени възможно по-безболезнено за персонала.
Трябва да направим тази железница по-европейска, защото сега много гълта, а производителността е много малка, поясни още Цветков.
По думите му като част от продължаващата реформа са и съкращенията на персонала, като до 2014 година ще бъдат съкратени общо 5 700 души. „Тези хора ще бъдат от всички сфери в БДЖ и НКЖИ, като най-вече ще бъде засегната администрацията. Ще се пенсионират и хората в пенсионна възраст”, поясни транспортният министър.
Той каза още, че вътре в самите компании ще бъдат създадени програми за преквалифициране на част от персонала, а някои дейности – почистване, охрана, колетна дейност и други, ще бъдат извадени от железниците.
Цветков категорично заяви, че основният проблем на железниците е, че от 20 година насам те работят на загуба. Той посочи и основните причини за това, а именно – лобиране на депутати за „убийството” на железопътния транспорт за сметка на автомобилните превози.
Железницата е систематично ограбвана, а политиката за развитие на железницата е неправилна, заяви той и допълни, че след затварянето на металургичния комбинат „Кремиковци”, както и поради фалита на други фирми, товарните превози на железниците са намелели с не по-малко от 50%.
БДЖ е компания във фалит, тя е в реална неплатежоспособност от 2009 година заради чудовищни заеми, каза той и поясни, че железниците дължат 500 милиона лева на банки и други 200 милиона лева на доставчици.
Въпросният заем от 600 милиона лева от Световната банка е цел да се подкрепят реформите, за да не продължава тази ситуация, в която железниците играят ролята на една дупка, в която само наливаме някакви средства, а да не получаваме никаква възвращаемост, подчерта министърът.
В заключение той се опита да зарадва БДЖ клиентите, че вече е започнала рехабилитация на железопътната инфраструктура, която е сериозно амортизирана. Така ще можем да си върнем бързината на придвижване на нивото от преди 37-38 години, т.е. с час – час и половина по-бързо.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!