Новият посланик на Великобритания у нас усилено учи бългаски

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
123

Новият британски посланик ще пристигне в София след месец и засилено учи български. Това съобщи самият Роб Диксън в туитър.

 

“Само месец, докато пристигна в България като следващия посланик на Обединеното кралство. Натоварена сутрин тук, в Южен Лондон – продължавам върху моя български!”, пише британският дипломат на родния ни език в социалната мрежа. Публикацията му е харесана от стотици и е придружена от снимка, на която се вижда баница, кафе и няколко учебника по български език.

В туитър новият посланик още през май отбелязва, че е започнал с ученето на български въпреки засилената си работа с колегите си от британското външно министерство върху кризата с коронавируса.

Диксън поема поста от Ема Хопкинс, която бе посланик от май 2015 г. и сега преминава към друга дипломатическа служба.

Той ще оглави посолството у нас през август 2020 г.

От 2012-а до 2016 г. Роб Диксън е бил заместник-ръководител на британската дипломатическа мисия в Тел Авив. От 2016 г. досега е шеф на департамента за Западна Африка в британското външно министерство. Новият посланик е бил и втори секретар по правата на човека на мисията на Обединеното кралство в ООН в Женева. Работил е и в офиса на съветника по национална сигурност на Великобритания от 2010 до 2012 година. Има докторска степен по международни отношения от уелския Aberystwyth University. Женен е и има син. В България е първото назначение на Роб Диксън като посланик.

Предшественичката му Ема Хопкинс миналата седмица беше изпратена с прощален обяд от американската посланичка Херо Мустафа.

Хопкинс се видя и с министрите на отбраната и на външните работи Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, както и с вицепрезидента Илияна Йотова.
plovdiv24.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!