Новите жилища във Великобритания ще имат гигабитов интернет

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
67

 

Новопостроените жилищни сгради в Обединеното кралство ще имат гигабитова широколентова връзка, според последните нормативни промени. Освен това трябва да бъде улеснено инсталирането на високоскоростен интернет в съществуващи жилищни сгради. Според новия закон закон, новите имоти трябва да бъдат оборудвани от самото начало с инфраструктура и връзки, необходими за осигуряване на достъп до интернет със скорост от 1Gb/s, съобщи The Verge, цитирано от Технюз.

Цената на връзката ще бъде ограничена от закона до 2000 паунда на дом. Разработчиците трябва да изградят поне гигабитова инфраструктура, включително кабелни мрежи и точки за свързване, дори ако не могат да осигурят самата гигабитова свързаност в рамките на това ограничение на разходите.

Правителството е изчислило, че 98% от новите домове ще бъдат свързани в рамките на определената сума. Горната граница на разходите вероятно е била въведена, за да не се повишат цените в отдалечени селски райони, където са необходими сериозни подобрения на комуникационните линии.

Предприети са и стъпки за улесняване на повишаването на скоростта на връзките в съществуващите апартаменти и къщи. Преди това милиони наематели, живеещи в 480 000 жилищни сгради в Обединеното кралство, трябваше да получат разрешение от собственика на имота, за да позволят на телеком оператора да надстрои връзката.

Операторите изчисляват, че около 40% от тези искания се игнорират от наемодателите, лишавайки наемателите от възможността да подобрят качеството на комуникационните услуги. Според многобройни свидетелства на наематели в Англия, инсталирането на оптична мрежа – не само гигабитова – в апартаменти в Обединеното кралство е почти невъзможно от много години. Исканията за надграждане на услугата се игнорират от наемодателите, въпреки че телеком-операторите планират до 2025 г. окончателно да спрат остарелите медни мрежи.

Новият закон беше приет на 26 декември 2022 г. след едногодишно проучване, което показа, че около 12% от повече от 170 000 нови домове не са имали гигабитов широколентов достъп по време на предаването. Домовете в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия засега е изключена от този нов закон, тъй местните власти определят свои собствени строителни норми независимо от Англия. Подобен закон трябва да влезе в сила в Шотландия по-късно тази година.

© Actualno.com

 

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!