Новите правила на Brexit могат да скъсят срока на годност на пресни храни от ЕС

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
35

Експерти сигнализират, че предстоящите гранични правила на Brexit могат да съкратят срока на годност на пресни продукти от Европа с 20%, което би засегнало продаваемостта на някои доставки. Групата за работа по сертификация SPS, представляваща 30 търговски организации и покриваща £100 млрд. от хранителните доставки за Великобритания, нарича новите изисквания за предварително уведомление за доставки като “неприложими”. Тези промени могат да доведат до спиране на доставките от някои европейски компании за Великобритания.

С новите правила, влизащи в сила през април, се изисква от вносителите да уведомяват британските власти за доставките поне ден предварително, което предизвиква опасения за забавяния на скоропортящи стоки. Експертите изразяват притеснение особено за продукти с кратък срок на годност като прясно месо и продукти съдържащи яйца.

В писмо до Стив Баркли, министър на околната среда, храните и селското стопанство, групата изразява, че еднодневното закъснение може да доведе до 20% загуба на срока на годност, което прави храната непродаваема. Правителственият говорител уверява, че се стремят към напредничав граничен модел, който да защитава биосигурността на Великобритания и да запази доверието в износа, като същевременно се работи с бизнеса за ясни и необременяващи изисквания.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!