Новите гранични такси след Brexit „ще предизвикат хаос и недостиг на храни“ в рамките на седмици

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
99

Вносителите ще трябва да плащат до 145 паунда, за да внесат малки количества хранителни продукти във Великобритания от края на април. Граничен данък върху храните ще доведе до скок на инфлацията и ще предизвика недостиг на храни, когато бъде въведен в края на април, предупреди депутат от Лейбъристката партия.

От 30 април вносителите ще трябва да плащат до 145 паунда, за да внесат малки количества продукти като сирене, салами и риба през пристанището Дувър или Евротунела, според насоките, публикувани в сряда. Таксата, известна като такса за общо ползване, е въведена в резултат на излизането на Великобритания от ЕС след гласуването за Brexit.

Сега, депутатът от Лейбъристката партия Стела Крийзи заяви, че това би могло да предизвика “хаос” и призова депутатите да спрат въвеждането на таксата. Във видео, публикувано в X, Крийзи каза: „Това не е за храна от Великобритания срещу ЕС. Става въпрос за нашите вериги за доставки и как те си съвпадат.“

Крийзи заяви, че таксата ще се прилага за “почти всички хранителни продукти” и “няма да запази нашата храна безопасна”. Тя добави: “Не бихме имали нужда от тази такса, ако бяхме подписали ветеринарно споразумение с Европа. Ще има отделна такса, ако всъщност искате да внесете живи животни в тази страна… И тези такси влизат в сила след 28 дни – като повишават инфлацията и предизвикват недостиг на храни това лято.”

Какво казват критиците?

Вносителите предупреждават, заедно с Крийзи, че новите такси могат да доведат до по-високи цени за потребителите по време на текущата криза с разходите за живот. Фил Плък, главен изпълнителен директор на Федерацията за студен верига – която представлява бизнесите, управляващи веригата за температурен контрол във Великобритания, каза: “В крайна сметка това ще увеличи разходите за бизнеса и цените на храните и потенциално ще намали избора за потребителя.”

Той добави, че е “изключително разочароващо” таксите да бъдат обявени “в последния момент”, оставяйки бизнеса с малко време за необходимите промени. Андрю Опи, директор на отдел “Храни” в Британския търговски консорциум, търговска асоциация за британски търговски предприятия, заяви, че е “особено разочароващо” правителството да обяви разходите за таксите толкова близо до тяхното въвеждане.

Джеймс Барнс, председател на Асоциацията за хортикултурна търговия, каза, че обявяването “потвърждава нашите страхове, че само за един месец конкурентоспособността на британската хортикултура отново ще бъде засегната от увеличение на разходите без материална печалба”. Той предупреди, че таксите ще “неизбежно увеличат разходите” и увеличават вероятността от празни рафтове в супермаркетите.

Какво казва правителството?

Въпреки че критиците твърдят, че може да има такса от 145 паунда всеки път, когато бизнесите внасят храна в страната, правителството твърди, че тази цифра е „в рамките и в долната граница на диапазона, върху който сме консултирали индустрията“.

Говорителят добави: „Таксата е предназначена да покрие разходите за експлоатация на нашите световноизвестни гранични съоръжения, където съществените биосигурностни проверки ще защитят нашето снабдяване с храни, фермерите и околната среда от скъпи огнища на болести, влизащи в Обединеното кралство през кратките пролуки. Таксите следват обширни консултации с индустрията и специално е определен таван, за да се помогне на по-малките предприятия.“

Въвеждането на гранични проверки след Brexit беше отлагано няколко пъти поради опасения, че те могат да подхранят инфлацията, но започнаха да бъдат въвеждани от началото на тази година. В ръководството, публикувано от правителството, се казва, че новият модел е „значително различен“ от този, който трябваше да бъде въведен през юли 2022 г. Те твърдят, че той ще „въведе най-добрите възможни аранжименти за тези, които внасят от ЕС, и ще подобри опита на тези, които внасят от извън ЕС държави“.

Правителството настоява, че ще „намали сложността на контролите на границите на Обединеното кралство за сигурност, биосигурност и обществено здраве“ чрез намаляване на документацията и използване на цифрови процеси.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!